Om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij een goede kwaliteit van leven, is het voorkomen of verhelpen van gedrag dat als problematisch wordt ervaren belangrijk. Uit onderzoek blijkt nu dat er nog veel variatie is in de manier waarop dit door gedragskundigen gebeurt.
Probleemgedrag wordt ook wel 'moeilijk te begrijpen gedrag' genoemd. Voorbeelden van dit gedrag zijn fysieke en verbale agressie en automutilatie, maar ook depressie en angsten.
Door 'beeldvorming en diagnostiek' brengen gedragskundigen in woonvoorzieningen voor volwassenen met een verstandelijke beperking dit gedrag goed in kaart. Uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met Zorginstituut Nederland blijkt dat er veel variatie is in de aanpak van dit proces door gedragskundigen.
Richtlijn
De onderzoekers bekeken hoe de aanpak van de beeldvorming en diagnostiek in instellingen zich verhoudt tot de inhoud en de werkwijze in de multidisciplinaire richtlijn Probleemgedrag bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Voor het onderzoek namen zij 29 diepte-interviews af bij 34 professionals die een belangrijke rol hebben in de beeldvorming en diagnostiek bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. De meeste geïnterviewden (31) waren gedragskundigen; orthopedagogen (generalist) en (gz-)psychologen.
Variatie in beeldvorming en diagnostiek
De variatie in de verschillende fasen van de beeldvorming en diagnostiek komt voort uit de verscheidenheid aan onder andere:
Gedragskundigen ervaren vrijheid in hoe zij de beeldvorming en diagnostiek aanpakken. Dat vinden zij prettig omdat ze zo goed kunnen aansluiten bij de betreffende cliënt en situatie.
Verbetermogelijkheden
Meer uniformiteit in de aanpak vinden gedragskundigen wel wenselijk en zij zien daartoe zelf ook verbetermogelijkheden. De onderzoekers geven aan dat gedragskundigen meer gebruik kunnen maken van de multidisciplinaire richtlijn Probleemgedrag bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Meer specifieke verbeterpunten die naar voren komen, zijn:
Beeldvorming & Diagnostiek bij probleemgedrag in de praktijk. De aanpak bij volwassenen met een verstandelijke beperking met 24-uurszorg. Door Anke de Veer en anderen, Nivel.