Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veelbelovende resultaten met ketogene interventies bij autisme en Alzheimer

16 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

Je hebt vast al wel eens gehoord van het ketodieet, waarbij je koolhydraten zoveel mogelijk vermijdt: geen aardappels, brood, pasta en rijst. Zo’n dieet is op zich niets nieuws, maar wel worden er steeds meer voordelen ontdekt. Bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis, Alzheimer en autisme. “Voor wie het werkt, kan het levensveranderend zijn”, zegt neurowetenschapper Eline Dekeyster.

Eline is hoofdonderzoeker van het Lifestyle Brain Interaction-lab van de Universiteit Leiden. Daar wordt bekeken of en hoe voeding invloed heeft op de ontwikkeling van Alzheimer en autisme. En de resultaten tot dusver zijn erg hoopgevend. Ze sprak erover tijdens een lezing over voeding en het brein, waar zo’n 700 geïnteresseerden op afkwamen.

Ketonen
Wat zijn ketonen eigenlijk? Ketonen zijn een brandstof voor je lichaam en kunnen ook de expressie van het DNA reguleren. Ze hebben dus invloed op hoe de genen tot uiting komen. Daarbij beschermen ze de hersencellen en hebben ze een ontstekingsremmend effect.

Om van de voordelen te kunnen profiteren, moet je lichaam in ketose raken. Daarvoor kun je vasten, ketonen in vloeistof of poedervorm tot je nemen of een ketogeen dieet volgen, waarbij je veel vetrijke producten eet.

Symptomen verminderen
Eline ziet steeds meer aanwijzingen dat ketogene interventies effectief kunnen zijn bij autisme. Mensen met autisme lijden vaak aan angststoornissen en depressies. In kleine studies met maximaal 45 mensen, zijn al veelbelovende resultaten behaald, gaf de neurowetenschapper aan.

Ze onderzoekt momenteel of het ook effect heeft op het voorkomen van Alzheimer en het verminderen van de symptomen van een bipolaire stoornis. Keto werkt bij de ene persoon wel en bij de ander niet. En voor wie het werkt, kan het dus levensveranderend zijn.  |

Lees meer over het onderzoek van Eline Dekeyster op de website van de Universiteit Leiden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!