Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Verbeter en verspreid kennis autisme'

14 december 2010 Door de redactie Geen reacties

De vraag naar specialistische zorg op het gebied van autisme overschrijdt het beschikbare aanbod. Daarom moet de kennis over autisme zoveel mogelijk verspreid worden.

Minister Schippers van Volksgezondheid antwoordt dit op vragen van VVD-kamerleden, die zij stelden naar aanleiding van een kritisch artikel in het Algemeen Dagblad. In het artikel verklaarde de Nederlandse Vereniging van Autisme dat gebrekkige kennis van hulpverleners de problemen van mensen met autisme groter maken.

Schippers zegt dat het inderdaad 'onacceptabel is dat autistische personen vanwege onjuiste zorg terechtkomen in zeer traumatische situaties, zoals lange periodes in separatie of langdurige opname op afdelingen voor chronisch zieken, die de problemen voor deze groep alleen maar verergeren.' Hij geeft aan dat het aanbod van gespecialiseerde zorg stijgt, maar ziet ook dat er gevallen zijn waarin geen alternatieven beschikbaar zijn.

De meeste instellingen en hulpverleners willen zich volgens de minister echter graag toerusten om te kunnen werken met mensen met autisme.
"Autismezorg vereist specialistische kennis en ervaring. De overdracht van die kennis en ervaring kost tijd", aldus Schippers.

Goede voorbeelden
In de gehandicaptensector noemt Schippers organisaties als Amarant in Tilburg en de Driestroom in Druten als goed voorbeeld van specialistische zorg. Binnen de GGZ zijn dat volgens hem de autismeafdeling van Yulius in Dordrecht, het ATN politeam in Groningen, het Dr. Leo Kannerhuis, Centrum Autisme in Leiden, Ribw Den Haag, Ribw Arnhem & Veluwevallei. De afdeling opleidingen van het Dr. Leo Kannerhuis verspreidt kennis en levert jaarlijks opleidingen aan 80 tot 100 zorgaanbieders en/of scholen.

Volgens de minister kunnen autisten ook minder afhankelijk worden van de zorg, als ze door tijdige diagnose en behandeling en ondersteuning van gezinnen en scholen in hun eigen omgeving blijven functioneren. "Verbetering van de vroegsignalering wordt gezien als een belangrijke kans om de zorg tijdig in te kunnen zetten en tijdig het gezin te ondersteunen in het leren omgaan met autisme."

Schippers wijst op de methode die de universiteit van Nijmegen voor consultatiebureaus heeft ontwikkeld om de signalering van autisme te verbeteren en te versterken (het Dianeproject). Voor het onderwijs heeft het Dr. Leo Kannerhuis een module ontwikkeld voor ouders en leerkrachten die beschikbaar is op het internet. Door dit project wordt kennis over de behandeling van mensen met autisme gedeeld, aldus de minister.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!