Mensen met een complexe zorgvraag hebben last van veel bureaucratie en ‘schotten tussen systemen en wetten’ door de decentralisatie: de overheveling van zorg naar gemeentes. Zorgvragers ervaren een sterk tekort aan maatwerk, blijkt uit recente onderzoeken en meldacties. Daar moet snel verbetering in komen vindt belangenvereniging Iederin.
In een brief aan de Tweede Kamer vroeg Ieder(in) aandacht voor de problemen en mogelijke oplossingen. De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken overlegde woensdag 31 mei over deze ontwikkelingen in het ‘Sociaal domein’.
Basis moet in orde zijn
Veel gemeenten hielden afgelopen jaar geld over op het sociaal domein. Er zijn ook signalen van gemeenten die tekort komen. Om te zorgen dat er minder verschillen in de uitvoering ontstaan moet er volgens Iederin een bestuurlijk akkoord komen dat zorgt dat gemeenten voldoende geld hebben voor het sociaal domein. Met de inbreng van mensen om wie het gaat en landelijke afspraken over de basiskwaliteit van zorg en ondersteuning moet volgens Iederin dit verbeteren.
Maak het makkelijker
Door de bureaucratie lopen veel mensen met een beperking of chronische ziekte compleet vast als ze hun zorg en ondersteuning willen regelen. Tegelijk lopen de kosten voor eigen bijdragen enorm op. Dit speelt vooral bij mensen met een complexe zorgvraag.
Burgers moeten zich kunnen melden bij één loket waar een adequate oplossing wordt gevonden voor hun zorgvraag, schrijft Iederin op haar website. “De afhandeling en financiering moet volledig aan de achterkant van dat loket gebeuren. Mensen met een beperking hoeven zich daar niet mee bezig te houden. De informatievoorziening kan veel beter en begrijpelijker.”
Lees de brief van Iederin: Verbeter gemeentelijke zorg