Maken we echt verbinding met de cliënt of verbinden we voorwaarden aan het contact? Orthopedagoog Karel De Corte laat zich al meer dan dertig jaar inspireren door ‘gentle teaching’ in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij geeft een voorproef van zijn lezing over de kracht van verbinding op het Klik jubileumcongres op 1 oktober.
Karel de Corte is niet alleen bekend om zijn praktische en mensgerichte benadering van mensen met Downsyndroom, maar houdt zorgverleners ook graag een spiegel voor. Vanuit Gentle Teaching legt hij op het Klik-jubileumcongres op 1 oktober de verstandelijk gehandicaptenzorg langs de meetlat: zijn wij wel echt zo mensgericht bezig of werken we volgens een voor-wat-hoort-wat- principe?
Verbinding begint met verder kijken dan iemands gedrag, legt hij uit in een voorproef van zijn lezing op het congres: “Het probleem wat je ziet, wat observeerbaar is, is nooit het probleem. De angst en de kwetsbaarheid die onder dat gedrag zitten, daar ligt het probleem.”
Als we die angst en kwetsbaarheid willen verkleinen, zullen we ons op een onvoorwaardelijke manier met mensen moeten verbinden. Hoe je dat doet legt Karel de Corte uit op het Klik-congres op 1 oktober.
Meer weten? Schrijf je in voor het jubileumcongres op locatie of online op vrijdag 1 oktober 2021. Of lees dit eerdere artikel van Klik over gentle teaching: