Als iemand na een ongeluk of een hersenbloeding niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oploopt, ziet het leven er ineens heel anders uit. Zorgorganisatie Odion heeft een serie verhalen laten maken over mensen met NAH om te laten zien wat de impact is op iemands persoonlijkheid, vaardigheden, werk- en gezinssituatie om meer begrip voor de impact van NAH te krijgen.
Op maandag 15 januari lanceerden de locaties KrommeNoord in Krommenie en PurmerGeul in Purmerend van zorgorganisatie Odion een online verhalenreeks van negen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De verhalenserie is ontwikkeld naar aanleiding van het jubileum van KrommeNoord, wat vorig jaar al feestelijk werd gevierd met cliënten, vrijwilligers en medewerkers.
“Naast het feest voelden we de behoefte om ook iets voor de samenleving te maken en daar kwam deze verhalenserie uit”, vertelt teamleider Hetty Driessen. “Onze cliënten ervaren namelijk vrijwel dagelijks dat niet iedereen beseft wat de impact van niet-aangeboren hersenletsel is op hun leven. Ze leidden een leven, zoals jij en ik en door bijvoorbeeld een ongeluk of een hersenbloeding, staat hun leven volledig op z’n kop.”
De verhalenreeks laat goed zien hoe ingewikkeld het bijvoorbeeld is als je dingen niet meer kunt die voorheen vanzelfsprekend waren. Of wat het betekent als alle prikkels uit je omgeving veel intenser binnenkomen, waardoor je niet meer thuis bij je gezin kunt wonen.
De meeste cliënten zijn toch vooral hoopvol, mede door de betekenisvolle bezigheden die zij hebben. Hetty vertelt: “Neem Henk, die het schilderen heeft ontdekt of Cynthia (zie foto), die voorzitter van onze cliëntenraad is geworden.” |
Lees de verhalen van Henk, Cynthia en zeven andere mensen met NAH in de portretserie op de website van Odion.