De Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn momenteel bezig met een verkenning naar misstanden in de zorg. De aanleiding is een brief van anonieme zorgprofessionals aan werkgevers die wijst op fraude tijdens (verkorte) opleidingen en stages, vervalste diploma’s, fraude met EVC-trajecten (Erkenning van Verworven Competenties) en malafide bemiddelingsbureaus.
Het vermoeden bestaat dat er ook sprake is van fraude bij mbo-opleidingen. Daarom is eveneens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) bij de verkenning betrokken. De inspecties doen de verkenning om te zien of hetgeen in de brief staat klopt en of het om incidenten gaat of om structurele problemen.
Misstanden melden
In het kader van deze verkenning vragen minister van OCW Robbert Dijkgraaf en minister van VWS Conny Helder met name onderwijsinstellingen en zorgaanbieders om misstanden direct te melden bij de inspectie. Gaat het om valsheid in geschrifte dan kan men dit melden bij de politie of het OM.
Veiligheid cliënten
De ministers nemen de signalen zeer serieus, want als zorgverleners werken met valse papieren, kan de veiligheid van patiënten en cliënten in gevaar komen.
Vorig jaar maart deed de IGJ al een oproep om diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) van medewerkers en sollicitanten goed te controleren, omdat er vaak gefraudeerd werd met deze papieren.
Taakstraf
Op de website van de VGN blogt kwaliteitsverpleegkundige in de gehandicaptenzorg Cato Habets over deze misstanden. Volgens haar verdienen valse diplomabezitters strafwerk. “Waar ik aan denk? Een onbetaalde taakstraf, opgelegd door een rechter. Gewoon een maand lang onder onze supervisie bedden opmaken en prullenbakken legen. Want wegkomen met een enkelband, daar duperen ze onze onderbezette sector nóg meer mee.” |
Lees ook: