Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verplichte rugzakjes niet welkom

23 oktober 2006 Door de redactie Geen reacties
Directeuren van basisscholen voelen niks voor een verplichting om kinderen met zorgbehoefte als leerling aan te nemen. Ze hebben daar onvoldoende geld voor, is een van de argumenten. 

De chronisch zieken- en gehandicaptenraad toont zich zeer teleurgesteld over het standpunt van de schooldirecteuren. Minstens 750 kinderen met een indicatie voor een rugzak staan op een wachtlijst voor ambulante begeleiding. Scholen kunnen € 2.820 tot € 4.415 per rugzak-leerling krijgen. Dat geld wordt nu niet gebruikt, omdat te weinig scholen de kinderen willen aannemen.

2,5 extra kind
Het argument dat scholen worden overspoeld met gehandicapte kinderen gaat ook niet op, volgens de CG-raad. Per dag bezoeken bijna 1,5 miljoen kinderen het basisonderwijs op 7000 scholen (200 kinderen per school). Op dit moment zitten er 35.000 kinderen in het speciaal onderwijs. Als daarvan de helft naar het reguliere basisonderwijs gaat, heeft elke school de zorg voor 2,5 extra kinderen.Op dit moment zitten gemiddeld 2 kinderen met een handicap en een rugzak op reguliere scholen. 25.000 leerlingen bezoeken het voortgezet speciaal onderwijs. Als de helft naar een reguliere school gaat, komen er 18 kinderen extra op een school van gemiddeld 1825 leerlingen. Nu is dat nog 9.

Het onderzoek onder directeuren van scholen (Passend onderzoek tot elke prijs?) is te vinden op www.pcso.nl. Het commentaar van de cg-raad op www.cg-raad.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!