Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk gehandicapten in psychiatrie

17 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Een grote groep cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, heeft een lichte verstandelijke beperking, maar ggz-cliënten worden daar niet op gescreend. Betrouwbare cijfers ontbreken daarom, staat in een ondezoeksrapport van het Trimbos-instituut. Onlangs verscheen het onderzoeksrapport Licht verstandelijk gehandicapten (lvg) in de ggz.

Het onderzoek liep parallel aan een studie naar middelengebruik bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking en bestond uit een literatuurstudie en interviews met hulpverleners. In de reguliere geestelijke gezondheidszorg worden cliënten niet standaard gescreend of onderzocht op verstandelijke beperkingen. Maar in interviews zeggen ggz-hulpverleners dat veel van hun patiënten verstandelijk beperkt zijn. Verschillende ggz-voorzieningen hebben een zorgaanbod ontwikkeld voor lvg-ers met psychiatrische of gedragsproblematiek. Om de zorg voor lvg-ers in de (reguliere) ggz te verbeteren is het nodig dat de doelgroep beter onderkend wordt en dat hulpverleners geschoold worden in het herkennen en begeleiden van lvg-ers, en om kennis te delen. Er zou, volgens de opstellers van het rapport, wetenschappelijk onderzoek moeten worden gedaan om te bepalen welke behandel- en begeleidingsmethodieken het beste werken bij mensen met een lichte verstandelijke beperkingen en psychiatrische problemen.

Licht verstandelijk gehandicapten (lvg) in de ggz. Door Laura Neijmeijer, Lisette Moerdijk, Christien Muusse, Gertjan Veneberg. Te koop bij Trimbos-instituut 

Foto Jos Lammers

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!