Mensen met een verstandelijke beperking worden gemiddeld erg ongezond oud. Ze zijn op 50-jarige leeftijd net zo (on)fit, hebben net zo veel chronische ziektes en gebruiken net zoveel medicijnen als een kwetsbare Nederlander van 75 jaar. Dat is de uitkomst van de studie Gezond ouder met een verstandelijke beperking (Goud-studie), die in 2008 is gestart en die nu is afgerond.
Aan de studie Gezond ouder met een verstandelijke beperking (Goud-studie) hebben 1.050 cliënten met lichte tot ernstige verstandelijke beperkingen in drie zorgorganisaties meegedaan. Hoogleraar Heleen Evenhuis van het Erasmus medisch centrum in Rotterdam leidde het onderzoek. Het verslag ervan wordt 13 maart aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn, en 14 maart op een speciaal symposium gepresenteerd.
Ouderdomskwalen
Uit de Goud-studie blijkt, dat mensen met een verstandelijke beperkingen behalve aan ouderdomskwalen, ook aan andere gezondheidsproblemen lijden, die vaak al op jongere leeftijd zijn begonnen. Zelfs al in hun jeugd. Dergelijke oorzaken van een te snelle veroudering zijn niet te voorkomen, maar de onderzoekers ontdekten ook aanknopingspunten om mensen met een beperking op een gezondere manier op leeftijd te laten komen, zodat zij ook langer zelfstandig kunnen blijven.
Medicijnen
Uitkomsten uit het onderzoek:
Slechte conditie
Ongezond eten
Depressie
Depressie komt bij ouderen met een verstandelijke beperking vijfmaal zo vaak voor als bij andere ouderen. Dit hangt voor een deel samen met ingrijpende gebeurtenissen, die door driekwart van de deelnemers werden genoemd. De top-5 ingrijpende gebeurtenissen waren:
Ook verstoorde slaap kan tot depressie leiden. Voorkomen van dergelijke negatieve gebeurtenissen – als dat mogelijk is – kan depressies voorkomen. En de slaap verbetert door een goede afwisseling van actieve dagen en ongestoorde nachten.
Brede aanpak
Als deze zaken breed worden aangepakt, aldus de onderzoekers, kunnen alle mensen met een verstandelijke beperking daar profijt van hebben. Dat vraagt om een anders georganiseerde langdurige zorg en om inzet van sportverenigingen. Zorgverleners moeten beter worden opgeleid in leefstijlbegeleiding. De huisartsen moeten zich bijscholen in de problematiek van deze groep patiënten.
En de arts voor verstandelijk gehandicapten moet door middel van richtlijnen alerter worden op speciale combinaties van chronische ziekten en medicijnen. Via de 60 specialistische Avg-poliklinieken kunnen huisartsen hun ondersteuning inroepen.
Het onderzoek is te downloaden op de site van Ipse de Bruggen
Bekijk een reportage van het tv-programma Altijd Wat over de uitkomsten van de Goud-studie.