Het landelijke verzuimpercentage in de zorg is in het eerste kwartaal van 2021 uitgekomen op 7,56, meldt verzuimdatabedrijf Vernet. Dit houdt in dat er in januari, februari en maart dagelijks gemiddeld zo’n 70.000 werknemers niet inzetbaar waren. Het is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In deze cijfers zijn werknemers in thuisquarantaine of in afwachting van een coronatestuitslag niet meegenomen.
Volgens Vernet is de meldingsfrequentie opnieuw gedaald. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het uitblijven van de reguliere griepgolf. Een stijgend verzuimpercentage in combinatie met een dalende of stabiele meldingsfrequentie betekent dat met name het langdurig verzuim toeneemt. De grootste toename is te zien in de duurklasse midden (15 t/m 91 dagen verzuim), maar ook het lange verzuim (92 t/m 365) is flink toegenomen. Alleen in kort verzuim (1 t/m 14 dagen) is een daling te zien.
Leeftijd
Het verzuim is toegenomen over alle leeftijdsgroepen, maar onder de 26 jaar is de stijging het grootst, 15,14 procent. Ook in de groep 55+ is het verzuim hoog, daar groeide het met bijna 9 procent, aldus Vernet.
Geen enkele dag ziek
Een opvallende ontwikkeling is de aanzienlijke toename van het aantal werknemers dat geen enkele dag ziek was. Dit lag in het voortschrijdende jaar 2020-2 t/m 2021-1 op 42,4 procent, terwijl dat percentage een jaar geleden op 38,4 procent lag.
Verzuim per branche
In de branches ziekenhuis, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg is een stijgende trend in het verzuimpercentage waarneembaar, waarbij de stijging bij VVT het grootst is. In de GGZ neemt het verzuim (voortschrijdend bezien) juist af.
Kijk je alleen naar de maand maart, dan daalt het verzuim in alle zorgbranches vergeleken met de maand maart 2020. De ziekmeldingen bij de GGZ laten overigens een stijging zien, maar vergeleken met maart 2020 is er toch sprake van een daling met 19 procent.
Meer informatie over de verzuimcijfers vind je op de website van Vernet. |