Als gevolg van het begrotingsakkoord zullen in de gehandicaptenzorg 4.000 banen verdwijnen, schrijft de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) in een reactie op het vijfpartijenakkoord aan de Tweede kamer. Het banenverlies is het resultaat van het schrappen van de zogeheten Agema-middelen voor de gehandicaptenzorg.
Verder dreigt de halvering van vervoerskosten voor de dagbesteding de kwaliteit van leven voor 40.000 cliënten ernstig te verminderen. Ook de afschaffing van de fiscale vrijstelling voor woon-werkverkeer treft de gehandicaptenzorg zwaar. De 'Agema-middelen' is de verhoging van de Zzp-tarieven om daarmee 4.000 extra banen te bekostigen. De Vgn vindt het onbegrijpelijk dat deze afspraak tussen gehandicaptenzorg en overheid uit 2011 wordt teruggedraaid. Het geld is destijds structureel toegekend en er zijn extra medewerkers mee aangetrokken en opgeleid. Het terugdraaien van de Agema-middelen gaat ten koste van de zorg (minder handen aan het bed) en medewerkers moeten weer worden ontslagen.
Vervoerskosten
Op de vervoerskosten voor dagbesteding wordt in de gehandicaptenzorg 75 miljoen euro bezuinigd. In plaats van de huidige 16 euro vergoeding, die volgens recent onderzoek kostendekkend is, wordt maar 8 euro per retour betaald. Het gevolg is, aldus de Vgn, dat 40.000 intra- of extramuraal wonende cliënten niet meer naar de dagbesteding van hun keuze kunnen worden vervoerd.
Woon-werkverkeer
De gehandicaptenzorg wordt extra zwaar getroffen door de afschaffing van de fiscale vrijstelling voor woon-werkverkeer. Medewerkers werken vaak korte, gebroken diensten op verschillende plaatsen. Wie in de gehandicaptenzorg werkt, kan niet thuis werken. Verschraling van de woon-werkvergoeding leidt tot een vermindering van het besteedbare inkomen. De Vgn is bang dat mensen daardoor minder graag kiezen voor een baan in de gehandicaptenzorg.