Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Videoprentenboeken bevorderen taalbegrip

29 december 2009 Door de redactie Geen reacties
Traditionele prentenboeken die worden verrijkt met bewegende beelden, muziek en geluidseffecten vergroten het taalbegrip en de woordenschat van risicokinderen. Orthopedagoge Marian Verhallen is in Leiden gepromoveerd op onderzoek daarnaar. Dankzij de toegevoegde effecten blijven kinderen zich bovendien langer inspannen om het verhaal te begrijpen, ook als het al meerdere keren is voorgelezen. De Leidse orthopedagoge deed experimenten met Turks- en Marokkaans-Nederlandse kinderen van laagopgeleide ouders. De 5jarige kleuters kregen twee verschillende versies van hetzelfde prentenboek op een computer te zien en te horen. In de ene versie werd de tekst voorgelezen terwijl statische plaatjes waren te zien. In de andere versie waren de plaatjes vervangen door videobeelden en kregen de kinderen bijpassende muziek en geluiden te horen. Alle kinderen werden later getest op hun begrip van het verhaal en hun woordkennis.

De videobeelden hebben vooral een positief effect op het begrip van diepere lagen van het verhaal. Kinderen die de multimediale versie van het prentenboek te zien hebben gekregen, begrijpen meer van de doelen en de motieven van hoofdfiguren. “Video neemt kinderen aan de hand terwijl ze naar de gesproken tekst luisteren,” zegt Verhallen. “Filmpjes maken beter duidelijk waarom figuren bepaalde dingen doen dan statische illustraties.”

Video storybooks as a bridge to literacy, Proefschrift van M.J.A.J. Verhallen.
Informatie: http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-agenda/videoprentenboek-goed-voor-taalontwikkeling-risicokinderen.html

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!