Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Virtual reality bril helpt angsten bestrijden

15 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Plein- of straatvrees, angst voor de dokter, paniek in de supermarkt. De virtual reality bril Oculus Rift die deze ervaring visueel maakt, helpt bij het bestrijden van angst- en paniekstoornissen. De eerste ervaringen ermee in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking zijn positief.

Het Leeuwarder internetbedrijf Coolminds heeft met zorgorganisaties Reik en Talant afspraken gemaakt om gezamenlijk virtual reality films te produceren en zo een beeldbank op te bouwen voor behandelingen met virtual reality. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoeken wat het effect is van 'virtual reality exposure therapie' bij angsten en paniek.

Levensecht
De Oculus Rift brengt de buitenwereld naar binnen, naar de veilige omgeving van de behandelkamer van de therapeut of huiskamer van de cliënt. Door levensechte opnamen af te spelen van drukke straten, pleinen, bussen, een supermarkt of een lift, kan een cliënt worden blootgesteld aan zijn of haar angsten. Ze beleven de 'echte wereld' zonder zich direct in de echte wereld te begeven. Ook kunnen de opnamen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het leren van (nieuwe) vaardigheden, zoals het beheersen van agressie en het versterken van de sociale weerbaarheid.

Mooie tussenstap
De behandelaar ziet hoe de cliënt met angst voor een druk plein of een volle winkelstraat, reageert. De drukte kan letterlijk worden opgebouwd van een lege naar een drukke winkelstraat. De cliënt kan er rondlopen en ook aangesproken worden door een willekeurige virtuele voorbijganger. Een levensechte ervaring dus in een veilige omgeving en daarmee een mooie tussenstap voor iemand om te leren omgaan met angst, voor hij weer echt de straat op gaat of gaat winkelen in een supermarkt.

Vele mogelijkheden
Reik, een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking, zag direct de ruime mogelijkheden voor de bril als hulpmiddel bij de therapie. Afgelopen jaar deden behandelaren de eerste ervaringen op in de behandeling van angst en paniek. Sinds begin dit jaar volgt een aantal cliënten binnen Reik 'virtual reality exposure therapie' met gebruikmaking van de Oculus Rift. Er wordt een nieuw behandelprotocol uitgewerkt en de effectiviteit en beleving van cliënten wordt gemeten met behulp van vragenlijsten.

Bij Talant, een organisatie voor gehandicaptenzorg en samen met Reik onderdeel van Zorggroep Alliade, zijn ze ook enthousiast. Daar zien ze mogelijkheden om de bril bijvoorbeeld in te zetten om cliënten met een verstandelijke beperking te verlossen van hun angst voor de dokter. Inmiddels melden zich nog meer organisaties bij Coolminds.

Beeldbank
Met als koplopers Reik en Talant wil Coolminds meerdere organisaties interesseren voor de mogelijkheden van behandeling met virtual reality. In opdracht van de organisaties worden met een 360 graden camera opnamen gemaakt voor verschillende vormen van therapie. Op die manier kan in korte tijd een beeldbank worden opgezet die breed inzetbaar is en waar straks zorgorganisaties uit het hele land uit kunnen putten. Door zelf deel te nemen en films te leveren voor de beeldbank of tegen betaling.

Onderzoek
De verwachting is dat in een tijd waarin zorg steeds efficiënter wordt, de inzet van hulpmiddelen als de Oculus Rift een grote vlucht gaat nemen. Daarvoor is het noodzaak deze aanpak ook wetenschappelijk te onderbouwen. Daarom komt er een onderzoek onder zo'n honderd cliënten met een paniekstoornis in combinatie met een licht verstandelijke beperking die met behulp van de virtual reality exposure therapie (Oculus Rift) worden behandeld.

Lees meer op Coolminds.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!