In Vlaanderen wordt al heel lang gesteggeld over het persoonsvolgend budget, waarmee mensen met een beperking kunnen betalen voor hun ondersteuning. Er is een groep die het volledige budget ontvangt, maar ook een groep die daar al jaren op wacht en sinds 2022 een deelbudget krijgt. Die deelbudgetten worden nu eindelijk omgezet naar het volledige budget.
De wachtlijsten van mensen met een beperking die in aanmerking wilden komen voor een persoonsvolgend budget, liepen enorm op. Om dat probleem aan te pakken, besloot de vorige Vlaamse regering om in 2022 te gaan werken met deelbudgetten. De gedachte hierachter was: iets is beter dan niets.
Juridisch getouwtrek
Een flinke meerderheid van de mensen op de wachtlijsten hebben dit geaccepteerd. Een kleine groep weigerde; zij wilden het volledige budget, omdat slechts een deel daarvan onvoldoende was om de zorg te krijgen die zij nodig hadden. Er ontstond juridisch getouwtrek.
In oktober vorig jaar won een Vlaamse vrouw met een beperking een rechtszaak hierover: de Vlaamse overheid moest haar het volledige persoonsvolgend budget gaan uitbetalen. Kort daarna maakte Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez bekend dat zij dit jaar 102 miljoen euro extra vrijmaakt voor de persoonsvolgende budgetten in 2025.
Deelbudgetten verdwijnen
Het betekent dat de deelbudgetten verdwijnen en dat iedereen, ook de mensen die een deelbudget hebben geweigerd, vanaf dit jaar het volledige budget krijgen. Het gaat om zo’n 1.200 mensen. In Vlaanderen maken bijna 30.000 mensen met een beperking gebruik van het persoonsvolgend budget.
In totaal wil de Vlaamse regering de komende jaren 500 miljoen euro investeren in de zorg voor mensen met een beperking. Zij heeft ook een kleine hervorming doorgevoerd. In de toekomst zal de financiering van de persoonsvolgende budgetten meegroeien met de ondersteuningsbehoeften die er zijn. Zo kan de wachtlijst volgens Gennez volledig worden weggewerkt. |
Klik berichtte eerder over een tussentijdse evaluatie van het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) op de invoering van het persoonsvolgend budget. Het grootste knelpunt was toen (in 2019) al de wachtlijst.