Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Waarom de hersens niet goed werken bij het syndroom van Down

29 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Amerikaanse en Chinese onderzoekers zeggen dat ze het moleculaire mechanisme hebben ontrafeld dat bij mensen met het syndroom van Down de verstandelijke achterstand veroorzaakt. Een bepaald molecuul dat de informatie afleest van chromosoom 21, waarvan mensen met Down er drie hebben, remt de aanmaak van een belangrijk herseneiwit af. Daardoor ontwikkelen de verbindingen in de hersens zich niet.

De onderzoekers hebben hun theorie uitgeprobeerd op muizen, waarbij ze het syndroom van Down hadden nagebootst. De muizen hadden maar heel weinig van het betreffende eiwit in hun hersens. De verbindingen tussen de hersenonderdelen waren minder lang en vertakt. De muizen presteerden intellectueel minder dan andere muizen.

Normaal intelligent
Als de onderzoekers de productie van het eiwit opvoerden, groeiden de verbindingen, en werden de muizen normaal intelligent. Dat zou mogelijkheden kunnen openen voor gentherapie bij mensen met Down therapie, maar zover is het nog lang niet. Bovendien reageren collega onderzoekers terughoudend op het nieuws, omdat eerder al eens positieve ondezoeksberichten over behandelmogelijkheden voor het syndroom van Down uiteindelijk frauduleus bleken te zijn.

Lees het artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!