De wachtlijst van licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen blijft maar groeien. Ondanks uitbreiding van het zorgaanbod is het tekort groot. Dat blijkt uit een rapport van de kwartiermaker die is aangesteld om te proberen de wachtlijstproblemen te verminderen.
Het rapport, geschreven door voormalig Cello-bestuurder Leo van Beek, noemt de hardnekkigheid van de wachtlijst een probleem. In 2009 waren er rond de 2.200 Lvg-wachtenden. De vraag verschuift iets van behandeling naar wonen met begeleiding. Maar: 'Er lijkt hoe dan ook een capaciteitsprobleem te bestaan.'
Erger is het feit dat zorgkantoren en instellingen onvoldoende zicht hebben op de 'concrete zorgvragers achter die cijfers. Hoewel alle cliënten geïndiceerd zijn, vormen zij een gemêleerd gezelschap met verschillende zorgbehoeften.' De kwartiermaker concludeert dat 'alleen goed zicht te krijgen is door wachtlijsten 'op de persoon' te screenen en het totaal op regionaal niveau in kaart te brengen. Het regionale beeld kan vervolgens omgezet worden in concrete activiteiten en afspraken tussen zorgkantoren en aanbieders. Inspanningen om tot een passend aanbod te komen, moeten dicht bij de cliënt geleverd worden.
Aan de bereidheid om tot een oplossing te komen, mankeert het niet. Toch dreigt de aanpak regelmatig te verzanden door een gebrek aan werkelijk zicht op cijfers (cliënten) en het kader (contractering, zekerheden) waarbinnen oplossingen snel gerealiseerd kunnen worden.
Van Beek pleit voor:
Van cijfers naar mensen De hardnekkige wachtlijst in de zorg voor Lvg-jeugd in de Awbz.
Informatie bij Vgn, www.vgn.org, telefoon 030- 2739300.