De overheid is van plan om 200.000 mensen met een Wajong-uitkering opnieuw te keuren. Iedereen die ook maar enigszins kan werken, moet aan de slag. De gemeente moet hem of haar aan een baan helpen. Wie niet wil werken, raakt zijn Wajong-uitkering kwijt en komt in de bijstand. Van de 230.000 mensen met een Wajong-uitkering zijn 40.000 te zwaar gehandicapt om te kunnen werken, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma. Zij denkt met haar plan een besparing van 1,2 miljard euro te kunnen halen.
Zij kondigt haar Wajong-plan aan in een brief aan de Tweede kamer over de Participatiewet. Volgens die wet worden in 2015 de bijstand, de sociale werkplaatsen en de uitkering voor jonggehandicapten Wajong samengevoegd. Het gaat in totaal om 700 duizend mensen. De gemeenten moeten hen aan werk of een uitkering helpen.
Minder inkomen
Het liefst heeft het kabinet dat iedereen aan het werk gaat. Voor 2017 staat al een bezuiniging begroot van 245 miljoen euro, dat moet uiteindelijk 1,6 miljard euro worden. Nogal wat mensen die nu een Wajong-uitkering hebben, zullen, als ze worden overgeheveld naar de bijstand, er fors in inkomen op achteruit gaan.
Toen in 2006 de gemeenten verantwoordelijk werden voor de bijstand, hebben ze veel bijstandsaanvragers met een aangeboren beperking, doorgestuurd naar de Wajong, die door de rijksoverheid wordt betaald
Sterfhuis
In de sociale werkvoorziening werken nu honderdduizend mensen. Die kunnen blijven, maar er wordt geen nieuw personeel meer aangenomen. Op termijn worden de werkplaatsen gesloten. "De sociale werkplaatsen worden inderdaad een sterfhuis," schrijft Klijnsma. Zij wil dat werkgevers 5% van hun personeelsbestand uit gehandicapten laat bestaan. Wie dat niet doet krijgt een boete.
Overheid, vakbeweging en werkgevers hebben afgesproken dat het quotum van 5% niet wordt ingevoerd als de werkgevers vrijwillig banen creëren voor gehandicapten: van 2.500 in 2014 tot 100.000 in 2026. De overheid wil zelf 25.000 banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Er komt geen centrale landelijke keuringsdienst die bepaalt hoe arbeidsgeschikt iemand is.