Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wat is er bijzonder aan het werk met lvb-ers?

2 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Wat is er bijzonder aan het begeleiden van mensen met een licht verstandelijke beperking? Van de inzenders die een een poging deden om dat uit te leggen, winnen er vijf het boek 'Pieter & Sofie krijgen begeleiding', geschreven door zorgcoördinator Mirjana Petrovic. Zij vertelt graag verhalen, en gebruikt dat talent als communicatiemiddel bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Begin 2015 verschijnt een boekenreeks over Pieter & Sofie bij uitgeverij Swp, prijs per deel € 8,95.Foto (van Mirjana die haar boek voorleest) Ruud Jonkers

De winnaars

Marjan Pelt:
Vertellen over mijn werk met licht verstandelijk gehandicapte cliënten, daarvoor is dit hokje toch veel te klein! Ik werk met meiden van tussen de 12 en 23 jaar, met behoorlijke gedragsproblematiek. Elke dag zijn er wel dingen dat ik denk waarom vind ik werk dit ook alweer leuk?

Maar gelukkig denk ik elke dag ook wel weer een keer 'JA, daar doe ik het voor!' Escalaties en fysiek moeten ingrijpen zijn echt niet leuk, dus als ik dat net weet te voorkomen is dat een Win- moment.

Ook elke knuffel en even instoppen voor het slapen gaan, de complimentjes die de meiden aan de begeleiding geven en elkaar, daar word mijn hart warm van. Heerlijk, dus JA ik werk met lvg jongeren en 'I love it!'

B.Bron:
Wij werken in de Wissel, een dagbestedingscentrum waar de mensen werk doen voor verschillende bedrijven. We schrijven opmerkelijke uitspraken/versprekingen van deelnemers op, en noemen die: Wisselvallige uitspraken.

Hier komt er een: Communicatie. M. zegt, in gesprek met begeleider: "Daar snap je toch helemaal niets van hé. Zitten ze daar (in de woonvoorziening) op de computer te typen en dan kan jij dat in de Wissel gewoon lezen." Dit voorbeeld uit het dagelijks leven, maakt duidelijk waarom het zo leuk is om dit werk te doen. Ze zeggen gewoon wat ze denken.

Fenneke Verberg:
In mijn werk als persoonlijk begeleider ben ik altijd op zoek naar een goede manier om met mijn jongeren een gesprek in te steken. Voor de een is het prettig als we 'officieel' gaan zitten, met papier en pen, bij een ander werkt een wandelingetje goed.

Ik ben erg geïnteresseerd wat zo'n (mooi vormgegeven) boek als Pieter & Sofie doet en zou dit graag willen uitproberen en inzetten op mijn groep. Alvast bedankt! Ook namens de jongeren :)

Nicolette van der Meijden:
Ik ben clustermanager van een locatie met waar lvb-ers wonen. Ik merk dat het voor begeleiders soms erg frustrerend is en cliënten, die zich niet altijd begrepen voelen door hun begeleiders.

Om cliënten beter te begrijpen en de kant van begeleiders te belichten, zou ik graag een boekje opgestuurd krijgen.

Maaike van Grol:
Wij van het Lorna Winkhuis zouden graag een exemplaar winnen van het boek Pieter en Sofie krijgen begeleiding.

Hilma van den Berg:
Ik kom net uit een overleg met collega's waarin we spraken over hoe we 'onze' leerlingen beter kunnen voorbereiden op de toekomst, een toekomst die aan het veranderen is! In die toekomst zullen ze nog meer dan nu al dingen zelf moeten doen. We proberen ze op die toekomst voor te bereiden door ze vaardigheden te laten oefenen, met ze te praten, ze fouten te laten maken.

Wat net ter sprake kwam was, dat veel van onze leerlingen (leerlingen met een meervoudige beperking) vaak zelf het idee hebben de dingen wel te kunnen, sterk te zijn, terwijl als ze dan uitstromen, ze het eigenlijk niet willen en het zo tegenvalt.

Het samen lezen van de 'verhalen', waarin anderen aangeven het ook niet altijd te weten, zou mooie gespreksstof op kunnen leveren. Dit boek sluit mooi aan bij de gedachten die we als VSO-onderwijsteam net hadden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!