Wat mogen vrijwilligers wel en niet doen als het om zorghandelingen gaat? Wie is daarvoor aansprakelijk? Kennisorganisatie Vilans en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland geven in de notitie ‘Grenzen verkennen’ antwoord op vragen over vrijwilligers in onder meer de gehandicaptenzorg. Zo lees je ook wat je kunt doen als er problemen en conflicten ontstaan en hoe deze te voorkomen zijn.
Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kun je een cliënt die beademing krijgt naar de disco laten gaan met een vrijwilliger? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? En wie is aansprakelijk als het fout gaat?
Dit soort vragen leven bij veel zorgorganisaties. Zij willen weten wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. Vilans ging, op verzoek van het ministerie van Vws, op zoek naar antwoorden op die vragen. Het resultaat is beschreven in een nieuw rapport over de wettelijke en juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers in de zorg.
De belangrijkste ingrediënten van het samenspel met vrijwilligers en mantelzorgers zijn volgens de makers van het rapport:
Hierdoor worden zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers zich bewust van elkaars perspectief en staan samen garant voor goede zorg en ondersteuning aan de mensen die die zorg nodig hebben.
Omdat dit in de praktijk maatwerk is, afhankelijk van de omstandigheden en de individuele situatie van de cliënt, lichten de makers verschillende aspecten en begrippen toe. Zoals de privacy en aansprakelijkheid van vrijwilligers en mantelzorgers en het omgaan met problemen en conflicten.
Grenzen verkennen. Door Vilans, Cecil Scholten. De uitgave is gratis te downloaden als pdf op de website van Vilans.