Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Webinar Emotionele ontwikkeling en mentaliseren voor begeleiders

23 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

Wanneer je mensen met complexe gedragsproblemen, hun begeleidende teams en ouders ondersteunt, kan je ‘emotioneel besmet’ raken door hun emoties en spanningen. Hoe je voorkomt dat je hierdoor vastloopt en kunt omgaan met stress en emoties bij mensen met een verstandelijke beperking en jezelf, leer je tijdens het Klik webinar door Erik de Belie op 14 november.

Mentaliseren is een basishouding waarbij je met ‘buik en hoofd’ aanvoelt en begrijpt welke betekenis gedrag kan hebben, stilstaat bij wat het met je doet en bij de ademruimte die je nodig hebt om je ‘goed genoeg’ af te stemmen. Erik de Belie schreef hierover het boek ‘Emotionele ontwikkeling in verbinding. Mentaliserend coachen van begeleiders van kinderen en jongeren met complexe gedragsproblemen’ en ontwikkelde het reflectiespel MENTEMO.

Voorkom dat je vastloopt
In een verdiepend webinar op donderdag 14 november legt Erik De Belie uit wat begeleiders nodig hebben om te mentaliseren en gedragsdeskundigen om dit proces te coachen. Door te mentaliseren voorkomen dat je in een actie-reactiespiraal verzeilt en vastloopt in gevoelens van angst, machteloosheid en vermoeidheid in complexe begeleidingssituaties. Aan de hand van de vragen uit MENTEMO worden de deelnemers ten slotte uitgenodigd om in kleine groepjes te reflecteren over hun eigen praktijk.

Aanmelden voor het webinar, dat een beperkte groepsgrootte heeft vanwege de interactie, is nu mogelijk via Klik.org/studiedagen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!