Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weinig woorden over gehandicaptenzorg in regeerakkoord; zorgprotest aangekondigd

17 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

In het regeerprogramma van het nieuwe kabinet staan onder meer de plannen voor de zorg. Maar daar blijkt weinig in terug te vinden over de gehandicaptenzorg. Op 12 oktober wordt er een zorgprotest gehouden in Den Haag.

Het kabinet zet vooral in op het bevriezen van het eigen risico op 385 euro per jaar en vanaf 2027 wil men een forse verlaging van dat bedrag. De toegang tot zorg gebeurt dan vooral op basis van urgentie.

Personeelstekort
Het personeelstekort in de zorg is ook een belangrijk punt van aandacht voor het kabinet. Een van de maatregelen die men presenteert is het halveren van de administratietijd. In 2030 moet de tijd gehalveerd zijn, met name dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie. Ook digitaal werken scheelt veel tijd. Die maatregel wordt onder meer met prioriteit gestimuleerd in de gehandicaptenzorg.

Verder wil het kabinet meer inzetten op innovaties in de zorg en wil men het vakmanschap en werkplezier vergroten, zodat mensen behouden blijven voor de zorg en niet naar andere sectoren uitstromen.

De gesloten jeugdzorg wordt zo snel mogelijk afgebouwd. Daarvoor in de plaats komt alternatief aanbod, maar wat dat is, maakt het regeerakkoord niet duidelijk.

Protestactie
Oppositiepartij SP is niet te spreken over deze zorgplannen. De partij organiseert daarom op zaterdag 12 oktober van 13.00 tot 14.00 uur het Zorgprotest in Den Haag. Na die datum wordt namelijk besloten hoeveel geld er komend jaar naar de zorg gaat. De partij hoopt met dit protest vooral zorgmedewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg aan te spreken, evenals die in de GGZ.  |

Lees meer over dit zorgprotest. Bekijk het volledige hoofdstuk over de zorg in het regeerprogramma.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!