Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wekelijks overleg met de dokter moet blijven

26 maart 2014 Monique van der Wolf, Geen reacties

In deze tijd van bezuinigingen ontkomen we er niet aan: linksom of rechtsom zal de geldstroom minder worden. Wat ik er tot nu toe van merk is dat de bezuinigingen op de werkvloer vaak worden vertaald door minder personeel in te zetten. Er is nog net zoveel werk, alleen zijn er minder handen beschikbaar om het uit te voeren. De persoonlijke verzorging van cliënten gaat vóór, en dus blijft er minder tijd dan voorheen over voor alle andere zaken. Ik voorzie een groot probleem en maak me zorgen.Door Monique van der Wolf, arts voor verstandelijk gehandicapten

Als arts voor verstandelijk gehandicapten kan ik mijn werk niet in mijn eentje doen. In mijn vak werk ik samen met de cliënt, de gedragswetenschapper, begeleiders en vertegenwoordigers. Dankzij de samenwerking signaleren we problemen vroegtijdig of voorkomen we ze juist. Dat heet 'preventief werken.' Zijn er wel problemen, dan weten we elkaar snel te vinden. Dat noemen we 'korte lijnen'.

De manier waarop ik (samen met anderen) werk, verschilt dus van hoe collega-specialisten in het ziekenhuis of, in mindere mate, de huisarts functioneren. Zij wachten gewoon tot de patiënten op hun spreekuur verschijnen. Vaak hebben die het doktersbezoek te lang uitgesteld, waardoor hun problemen behoorlijk ernstig kunnen zijn.

Van hot naar her
Vroeger werkten de artsen in onze instelling ook zo. Collega's renden van hot naar her om 'brandjes te blussen.' Ze maakten snel een plan, en door de drukte van alledag werd dat nooit meer geëvalueerd. Als het goed ging met een cliënt hoorden ze er immers nooit meer van? De gevolgen hiervan zijn nog steeds te zien. Een paar voorbeelden: veel verschillende medicijnen op een lijst, geen goed vervolg van dat ene heupprobleem.

Wekelijks uurtje
In mijn praktijk werk ik zoveel mogelijk preventief en met korte lijnen. Ik zit wekelijks een uurtje met begeleiders van een woning en de gedragswetenschapper om de tafel om alle cliënten te bespreken. Zo blijf ik goed op de hoogte van hoe het met iedereen gaat, vraag ik wat de nieuw voorgeschreven medicatie doet of hoe een patiënt zich voelt na afbouw van medicatie.

Efficiënt
Helaas zeggen sommige managers in tijden van minder personeel dat dit - volgens mij uiterst vruchtbare - overleg de begeleiders te veel tijd kost. Hoeveel cliënten zouden ze in dat uurtje niet kunnen verzorgen?

Toch geloof ik dat dit wekelijkse overleg een efficiënte manier van werken is. De investering halen we er dubbel en dwars uit. Omdat we elkaar geregeld spreken hoeven we minder te mailen, en zijn er minder spoedvragen tussendoor.

Miscommunicatie
Nog belangrijker: het overleg draagt ertoe bij dat de zorg voor de cliënten is op alle gebieden optimaal is. Bovendien is mijn ervaring dat het optrekken als team het beste in iedereen naar boven haalt. En wat scheelt het een miscommunicatie, die wel ontstaat als alle informatie tussen alle drukte door moet.

Kortzichtig
Beste manager: laat u niet verleiden om de besprekingen van het multidisciplinaire team weg te bezuinigen. Dat zou kortzichtig zijn. Grijp kortingen op uw budget juist aan voor doeltreffend overleg, want dat voorkomt problemen en bespaart geld, tijd en energie. Maak de lijnen tussen de professionals niet langer, maar juist korter. |

Monique van der Wolf, arts voor verstandelijk gehandicapten

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!