Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wel of geen uitkering bij wegvallen pgb? Kijk naar je registratie!

25 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Nederland kent sociale zekerheid in de vorm van uitkeringen. Dat geldt ook voor pgb-zorgverleners, maar gek genoeg niet voor allemaal. Dat hangt namelijk af van hoe de pgb-zorg geregistreerd staat. Consumentenprogramma Radar van AvroTros onderzocht hoe dat zit.

Wie pgb-zorg verleent, heeft als inkomen dat persoonsgebonden budget. Maar wat gebeurt er dan als je zelf ziek wordt? Of als degene voor wie je zorgt overlijdt? De ene pgb-zorgverlener krijgt wel doorbetaling bij ziekte of een WW-uitkering bij overlijden van de zorgvrager, maar de andere niet. Dat is oneerlijk, zo oordeelt Radar.

Onbekend
Uit het onderzoek door Radar kwam naar voren dat 61 procent van de ondervraagde pgb-zorgverleners niet op de hoogte is van dit verschil en dat dit te maken heeft met de hoe de zorg geregistreerd staat. Bij de ene is sprake van formele zorg; dan zorg je doorgaans via een arbeidsovereenkomst voor iemand. In veel andere gevallen zorg de pgb-zorgverlener voor een familielid, een partner of kind, bijvoorbeeld. Dit valt onder informele zorg, waarbij je een opdrachtsovereenkomst kunt hebben. Deze groep heeft vaak pech en valt meestal buiten de regelingen.

Het is dus belangrijk om te weten hoe de zorg geregistreerd staat en daar blijken de meeste ondervraagden geen weet van te hebben.

Isra
Schrijnend is het voorbeeld van Isra, die ruim 20 jaar samen met haar tante de zorg voor haar broer met een ernstig meervoudige beperking op zich nam. Toen haar broer overleed en het pgb stopte, vroegen zowel tante als Isra een WW-uitkering aan. De tante kreeg die ook daadwerkelijk, maar bij Isra werd het verzoek afgewezen, omdat zij tweedegraads familielid van de overledene was. Dan is er volgens het UWV geen sprake van een gezagsverhouding.

Uiteindelijk vocht zij de beslissing met succes aan.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!