Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weloverwogen keuzes maken bij ethische dilemma’s in de gehandicaptenzorg

14 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Een tienermeisje met een licht verstandelijke beperking wil graag alleen kunnen reizen. Naar haar ouders lukt dat al goed en dat is best een verre reis. Nu wil ze ook zelfstandig met vriendinnen reisjes maken, lekker shoppen bijvoorbeeld. Haar begeleiders aarzelen. Wat als er onderweg iets gebeurt? Zij zijn immers wel verantwoordelijk. Ethische dilemma’s als deze komen veel voor in de gehandicaptenzorg. Met de handreiking ‘Ethiek in de zorg’ krijg je vijf handvatten en tips die je helpen om te gaan met lastige vraagstukken.

Auteur en samensteller van deze handreiking is ethisch expert Alies Struijs. Zij legt in de handreiking uit waarom dit soort kwesties zo lastig zijn. Wat is goede zorg in deze situatie, voor deze persoon met dit levensverhaal? Behalve de persoon om wie het gaat zijn er vaak anderen bij betrokken, ieder met zijn eigen waarden. En ook je eigen waarden spelen een rol. Een beslissing te moeten nemen terwijl je rekening houdt met de verschillende perspectieven van de betrokkenen, dat betekent vaak wikken en wegen.

Twee versies
Er zijn twee versies van de handreiking Ethiek in de zorg, een voor de ouderenzorg en voor de gehandicaptenzorg. Je vindt er zes uiteenlopende dilemma’s. Per dilemma is een vaste aanpak:

Stap 1: wat zou jij doen? Met keuze uit verschillende opties.

Stap 2: verhelder je dilemma in vier stappen: verkennen, onderzoeken, afwegen en besluiten

Stap 3: reflecteer op je keuze

Per dilemma zijn dan vijf handvatten en tips te raadplegen, met duidelijke uitleg en meer voorbeelden.

Moreel beraad
Alies Struijs gaat in de handreiking ook in op het organiseren van een moreel beraad. Het is volgens haar een mooie werkvorm om met alle betrokkenen een lastige kwestie onder de loep te nemen en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. In de kwestie van het meisje dat alleen wil reizen hebben de begeleiders uiteindelijk overleg met de ouders gehad en uitgelegd wat de dochter graag wil. Ze kwamen tot de oplossing dat het meisje met een gps-tracker wat vaker alleen of met vrienden op pad mag.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!