Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werken vanuit relatie bij gentle teaching erkend als methode in gehandicaptenzorg

2 februari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen beter omgaan met stress als zij een onvoorwaardelijke, wederkerige vertrouwensrelatie hebben met hun begeleider. Dat is het uitgangspunt van Gentle Teaching. Deze methode is recent erkend als 'theoretisch goed onderbouwd' door een speciale commissie hiervoor in de gehandicaptenzorg.

Ieder mens wil zich graag verbonden voelen met andere mensen. Het zorgt ervoor dat we ons veilig en gewaardeerd voelen en gesteund in moeilijke momenten. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Gentle teaching is een manier van opvoeden of begeleiden waarin zo'n wederkerige en onvoorwaardelijke relatie ontstaat, ook bij mensen bij wie dat niet altijd vanzelfsprekend is.

Meer rust bij hoge stress
Door de hechte, wederkerige relatie kan een begeleider iemand ook bij hoge stress op een warme en geweldloze manier begeleiden en tot rust te brengen. Gentle teaching richt zich dan ook niet alleen op de persoon met een beperking, maar ook op de begeleider en de manier waarop deze omgaat met de gevoelens die de persoon bij hem oproept.

De commissie die de aanpak officieel erkent, vindt het lovenswaardig dat Gentle teaching ook in complexe situaties aandacht heeft voor het hele systeem. Ook vindt zij het krachtig dat er één-op-één oplossingen ontwikkeld worden die passen bij de personen en de situatie.

Databank
De methode is opgenomen in een speciale databank van kennisorganisatie Vilans met daarin goed onderbouwde en/of effectieve begeleidingsmethodes in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Ook worden deze opgenomen in de website Zorginzicht.nl van Zorginstituut Nederland.

Lees diverse ervaringsverhalen van cliënten en begeleiders over het werken volgens Gentle teaching:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!