Zorgpersoneel in woonvormen en instellingen moet vanaf 1 juli werken met de herziene hygiënecode voedingsverzorging. Hoog tijd dus om die hygiënecode en de werkwijzen in de praktijk goed onder de loep te nemen.
Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt de nieuwe hygiënecode niets nieuws, maar heeft het Voedingscentrum de twee hygiënecodes voor de voedingsverzorging samengevoegd. In de praktijk was niet altijd duidelijk wanneer je voor welke code moest kiezen. Dat probleem is nu uit de wereld.
Nu zijn het de processen op het gebied van eten en drinken die bepalen wat er moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld snel terugkoelen van een pan erwtensoep of hachee, omdat ziekmakers anders de kans krijgen om uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van worden.
Verder is het niet meer noodzakelijk om formulieren in te vullen voor de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst. Wel moet de temperatuur dan nog gecontroleerd worden en weet een zorgmedewerker welke temperatuur de koelkast dient te hebben en wat hij of zij moet doen als dit niet in orde is.
Er is een overgangsperiode tot 1 juli. Daarna mag je alleen nog gebruikmaken van de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie (2023). |
Meer informatie over de nieuwe hygiënecode vind je op voedingscentrum.nl/hygienecode.