Ruim 6000 werknemers van de sociale werkplaatsen hebben dinsdag 11 februari actie gevoerd in Den Haag. Aanleiding was de weigering van de Vereniging Nederlandse gemeenten om met de vakbonden te onderhandelen over de Cao nu het rijk geen extra budget uittrekt voor betere lonen. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de plannen voor de Participatiewet.
Door de bezuinigingen worden 70.000 plekken in de sociale werkvoorziening geschrapt. Wajongers worden herkeurd en gekort op hun uitkering wanneer ze kunnen werken. Tijdens de actie van SW-personeel deed staatssecretaris Klijnsma toezeggingen aan het zittend personeel.
Recht op eerlijk loon
Een van de sprekers tijdens de actie was vakbond Cnv-voorzitter Maurice Limmen die de actievoerders een hart onder de riem stak: "Jullie hebben recht op een eerlijk loon en een eerlijke baan." Samen met de werknemers heeft vakbond Cnv Publieke zaak grote zorgen over de Participatiewet die volgend jaar ingaat. "Als het aan de Vng ligt komt er geen nieuwe Cao meer, aldus Alie de Jonge, bestuurder van vakbond Cnv Publieke zaak.
"De huidige Cao blijft dan nog wel bestaan, maar de lonen zullen niet meer worden verhoogd. Nu niet, volgend jaar niet, nooit meer. Op die manier komt uiteindelijk iedereen in de sociale werkvoorziening uit op niet meer dan het wettelijk minimumloon. Tenzij wij bereid zijn om een uitgeklede Cao voor de nieuwe doelgroep (in het kader van de participatiewet) af te spreken, waar ook de huidige sw'ers onder gaan vallen." Dit betekent volgens de bonden zoiets als lever eerst maar 30% in, dan is er daarna misschien weer een verhoging van het loon mogelijk."
Geen leuke boodschap
"De opstelling van de Vereniging Nederlandse gemeenten overtrof onze ergste verwachting. Werkgevers laten weliswaar weten dit ook geen leuke boodschap te vinden, maar wekken niet de indruk hun best te willen doen om de werknemers in de Sociale werkvoorziening toch iets te bieden", vindt een teleurgestelde Alie de Jonge. Gevolg: 100.000 werknemers met een arbeidsbeperking gaan er jaar in jaar uit in koopkracht op achteruit, zonder enig perspectief. Schandalig wat ons betreft, en uiteraard laten we het daar niet bij zitten."
Lees meer over de actie op 11 februari op de site van Cnv.