Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en zorgorganisatie Ons Tweede Thuis hebben een overeenkomst ondertekend om meer samen te werken rond het thema 'Gehechtheid en sociale relaties bij mensen met een beperking'. Deze samenwerking is een eerste stap naar een academische werkplaats om wetenschap en praktijk beter met elkaar te verbinden.
Als universiteit en gehandicaptenzorg samenwerken kan dat veel opleveren voor de kwaliteit van leven van mensen met een beperking, is de insteek van beide partijen. de Vrije Universiteit, afdeling ontwikkelingspedagogiek, en Ons Tweede Thuis werken al sinds 2010 samen. In dat jaar is een onderzoek gestart naar de samenhang tussen probleemgedrag bij mensen met een beperking en problemen in de hechting. Dit onderzoek heeft al veel kennis opgeleverd over hoe mensen met een beperking relaties aangaan, zich hechten, aan hun begeleiders.
Sensitiviteit
Uit het onderzoek werd duidelijk dat er trainingen en methodes nodig zijn om de sensitiviteit en empathie van begeleiders (en familieleden) te vergroten. In 2014 is het onderzoek naar het effect van een serious game 'De wereld van EMPA' (over het vergroten van sensitiviteit en empathie) gestart en in 2015 start het project 'Stop nu met pesten!'.
Doel van het convenant dat de VU en Ons Tweede Thuis nu ondertekend hebben, is om de implementatie van kennis en onderzoek te stimuleren. Met een zogenaamde academische werkplaats willen beide partijen uiteindelijk wetenschap en praktijk nog beter met elkaar verbinden en de zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking verbeteren en wetenschappelijk onderbouwen. Daarvoor wordt nog samenwerking met meer organisaties in de werkplaats.
Lees meer over de ondertekening van het samenwerkingsconvenant op de website van Ons Tweede Thuis.
Lees ook: