Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs heeft een wetsvoorstel ingediend om leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) voortaan rechtstreeks aan een baan helpen. Zij wil dat er voor jongeren vanaf 16 jaar moeten werkscholen komen waar zij vooral praktijkervaring opdoen.
Nu gaan veel leerlingen meteen aan de slag bij een bedrijf met een arbeidscontract, of ze komen in de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten). Dijksma: 'Juist jongeren met een beperking verdienen aan het einde van hun schoolcarrière een extra steun in de rug. Als we hen op jonge leeftijd geen perspectief kunnen bieden op een baan, komen ze later vaak helemaal niet meer aan de slag.'
Het vso telt ruim 30.000 leerlingen. Via een werkschool krijgen ze een baan, en aan het eind van de school worden ze beoordeeld op hun beroepsvaardigheden. 'Dat kan resulteren in certificaten die herkenbaar zijn op de arbeidsmarkt en als paspoort fungeren bij de verdere loopbaan van de leerling.' Dreigt hier een nieuwe categorie van tweederangs-arbeidskrachten?