Seksuele opvoeding is voor mensen met verstandelijke beperkingen net zo belangrijk als voor iedereen. Maar eigenlijk weet niemand precies welke methode voor deze doelgroep de beste resultaten geeft, concluderen Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The journal on sex research. En welke resultaten verwachten seksuele voorlichters eigenlijk? Want ook wordt niet duidelijk.
De onderzoekers bestudeerden wetenschappelijke artikelen over het effect van seksuele voorlichtingsprogramma's voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel die vaak wel het een en ander opsteken van een voorlichtingsprogramma, weten maar weinigen de opgedane kennis toe te passen in het werkelijke leven. Volgens de onderzoekers moeten dergelijke kennis en vaardigheden steeds worden bijgehouden en herhaald, anders zakken ze snel weg.
Materialen
Het viel de onderzoekers ook op dat in de beschrijving van veel voorlichtingsmethoden geen of onduidelijke melding werd gemaakt van de gebruikte materialen, doelen en methodes. Hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige voorlichtingsprogramma's de kennis, houding en vaardigheden van mensen met een verstandelijke beperking verbeterden, werd uit de beschrijving niet duidelijk welke voorwaarden nodig zijn om dat te bereiken. In wetenschappelijke artikelen ontbreken vaak de details van het onderzochte voorlichtingsmateriaal waardoor het voor ontwikkelaars van voorlichtingsmateriaal en onderzoekers moeilijk te achterhalen is wat effectief is en wat niet.
Onderzoeken naar de werking van dergelijke seksuele voorlichtingsprogramma's zouden veel gedetailleerder moeten zijn.
Identifying effective methods for teaching sex education to individuals with intellectual disabilities: a systematic seview. Door Dilana Schaafsma, Gerjo Kok, Joke Stoffelen en Leopold Curfs. tijdschrift The journal on sex research.