Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wet zeggenschap in de zorg nog onbekend voor medewerkers

11 juli 2023 Redactie Klik Geen reacties

De Wet klachten, kwaliteit en geschillen in de zorg (Wkkgz) is per 1 juli gewijzigd, waardoor zorgverleners formele zeggenschap krijgen binnen hun organisatie. Op die datum is de nieuwe Wet zeggenschap in de zorg ingegaan. Dat klinkt goed, maar wist jij dat al? Uit onderzoek van PGGM&CO en Stichting IZZ blijkt dat slechts 11 procent van de zorgmedewerkers van de nieuwe wet op de hoogte is.

Het onderzoek geeft ook aan dat drie kwart van de ondervraagden niets heeft gemerkt van voorbereidingen in de organisatie voor de invoering. Eigenlijk is dat gek, want het uitgangspunt van de nieuwe wet is dat er binnen zorginstellingen niets over vakinhoud en beroepsontwikkeling van de zorgverleners wordt besloten, zonder dat zij daarbij betrokken zijn.

Weinig tijd en ruimte
Bijna de helft van de zorgverleners geeft in het onderzoek aan dat ze te weinig tijd en ruimte hebben om meer zeggenschap te krijgen. Dat komt door de hoge werkdruk. Ook ziet men belemmeringen in zeggenschap door de hiërarchische verhoudingen binnen de organisatie; 42 procent van de ondervraagden ervaart dat besluiten top-down worden genomen.

Volgens de onderzoekers vergroot zeggenschap niet alleen het werkplezier, maar pakt het ook positief uit op het organisatieklimaat. Dat leidt tot minder verzuim en minder personeelsverloop.

Het ministerie van VWS heeft een monitor laten ontwikkelen om de voortgang op het gebied van zeggenschap te monitoren. Deze monitor gaat vanaf september 2023 van start. Zorgverleners zoals begeleiders, verpleegkundig specialisten en verzorgenden kunnen input geven en zo verkrijgt men inzicht in hoeverre men zeggenschap ervaart binnen de organisatie. Zo kan bijgestuurd worden om de zeggenschap te bevorderen.

Zorgorganisaties kunnen zich tot en met 31 juli aanmelden voor de Monitor Zeggenschap.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!