Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wet zorg en dwang in eenvoudige taal uitgelegd

24 september 2018 Door de redactie Geen reacties

De Wet zorg en dwang (Wzd) is best ingewikkeld. De belangenorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking KansPlus en LFB hebben een brochure uitgebracht die in eenvoudige bewoordingen uitlegt wat de wet inhoudt.

De brochure is bedoeld voor mensen met een beperking, hun familie en voor zorgprofessionals. Door op een begrijpelijke, eenvoudige manier uit te leggen wat de wet betekent, wordt het makkelijker een gesprek erover te voeren met mensen die een verstandelijke beperking hebben.

Hoewel de wet pas op 1 januari 2020 ingaat, is de brochure bewust nu al uitgebracht. Belangenorganisaties KansPlus en LFB zijn van mening dat mensen met een beperking en hun familie zich goed moeten voorbereiden op de komst van de wet. Want niet iedereen weet welke rechten iemand heeft die te maken krijgt met zorg en dwang. Of wat er allemaal gebeurt bij onvrijwillige zorg.


Tekeningen
In de brochure staat het getekende figuurtje Marcel centraal. Deze cliënt wordt als voorbeeld genomen om veel dingen uit te leggen. Hij wordt bijgestaan door familie, vrienden en diverse zorgprofessionals die door de gehele brochure heen terugkomen. Deze beelden zijn ondersteunend aan de tekst en prettig voor mensen die visueel ingesteld zijn.

Vrijheid
De brochure legt uit allereerst wat vrijheid is. Zelf mogen kiezen, bijvoorbeeld. Zoals:

  • of je ’s nachts cameratoezicht op je kamer wilt,
  • wie jouw vrienden zijn,
  • wie de baas is over jouw mobiele telefoon of
  • wat je doet met je vrije tijd.


En zelf vertellen

  • wat je wilt eten en drinken,
  • welke dagbesteding je wilt en
  • welke medicijnen je wilt gebruiken.


Onvrijwillige zorg

Daarna komt aan bod dat er soms ook dingen gebeuren die je niet wilt, bijvoorbeeld je mobiele telefoon afgeven als je naar bed gaat. Dan is sprake van onvrijwillige zorg. Daar moet een geldige reden voor zijn. Onvrijwillige zorg krijg je alleen om ernstig nadeel te voorkomen, voor jezelf of voor je omgeving. Wat dat ernstige nadeel zoal zou kunnen zijn, wordt ook verteld.


Er is uitleg over de 9 verschillende soorten onvrijwillige zorg, met duidelijke, aansprekende voorbeelden. Ook wordt in stapjes beschreven wat er gebeurt

  • wanneer onvrijwillige zorg aan de orde is,
  • en wat dat voor het zorgplan betekent


Ook staat men uitgebreid stil bij wat er gewijzigd is aan rechten en plichten rond de Wzd.  |


De
brochure Wet zorg en dwang is te downloaden via de website van KansPlus. KansPlus en LFB hebben de brochure ontwikkeld in het kader van de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg ‘Samen Sterk voor Kwaliteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!