In het tv-programma 2Doc dat maandag 9 mei bij Omroep Max werd uitgezonden, komen diverse gezinnen aan het woord waarvan één of beide ouders een beperking hebben.
Hoe is het om deel uit te maken van een gezin, waarvan de moeder de ziekte van Huntington heeft? Of waarvan beide ouders een dwarslaesie hebben? Daarover gaat Wonderouders.
Een van de moeders weet pas sinds kort dat zij een licht verstandelijke beperking heeft. Voor haar volwassen zoon vallen daardoor nu veel puzzelstukjes op hun plek. Zelf zegt zij: “Als ik vroeger had geweten dat ik zo’n laag IQ had, was ik nooit getrouwd en had ik ook nooit kinderen gekregen. Nu heb ik eigenlijk een normaal leven. Anders was ik in een heel ander soort leven terechtgekomen.”
Bewuste keuze
Een moeder met het Usher Syndroom vertelt dat zij en haar man bewust voor kinderen hebben gekozen. “Ondanks de kans dat mijn kinderen het syndroom ook zouden kunnen krijgen. Maar als ik nee tegen het krijgen van een kind had gezegd, zou ik ook nee tegen mezelf hebben gezegd.”
De kinderen in de verschillende gezinnen weten niet beter dan dat hun ouders een beperking hebben. Enkelen hebben de aandoening van hun ouders geërfd.
Ook maken ze soms ‘misbruik’ van de situatie. “Ik holde de trap op toen mijn vader eens heel boos op me was, dan kon hij niet bij me komen”, zegt een zoon waarvan de vader in een rolstoel zit vanwege OI, ook wel glazenbottenziekte genoemd. “Toen heb ik een traplift laten installeren”, lacht de vader.
Wonderkinderen werd maandag 9 mei uitgezonden en is terug te kijken via de Npo-website.