Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfbepaling meten van mensen met een licht verstandelijke beperking

16 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Voor ieder mens zijn drie psychologische basisbehoeften heel belangrijk: autonomie, verbondenheid en competentie. Het zijn basisbehoeften die bijdragen aan het welbevinden en de zelfbepaling van een persoon. Maar hoe meet je dat bij mensen met een licht verstandelijke beperking? Daarvoor ontwikkelde de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking een zelfrapportagevragenlijst.

Met de vragenlijst kunnen mensen met een LVB zelf - eventueel in aanwezigheid van een begeleider of behandelaar - aangeven in hoeverre hun behoeften op het gebied van autonomie, verbondenheid en competentie vervuld worden, en waar eventueel frustraties zitten. Het geeft handvatten om de behandeling of begeleiding zodanig aan te passen, zodat welbevinden en zelfbepaling van de persoon verbeterd kunnen worden.

De vragenlijst heet voluit Psychologische Basisbehoeftenlijst Verstandelijke Beperking (PBVB). Deze is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University) en kan gebruikt worden door volwassenen vanaf 18 jaar met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafd niveau van functioneren. Het invullen kost ongeveer 10 minuten, de scoring zo’n 5 minuten.

De PBVB is te bestellen via uitgeverij Hogrefe. Een startpakket, bestaande uit een handleiding en 25 scoreformulieren, kost 120 euro. De handleiding los kost 70 euro, de scoreformulieren kosten per 25 stuks 50 euro. Digitale afname in HTS 5 komt dit jaar ook beschikbaar, meldt Hogrefe.  |

Psychologische Basisbehoeftenlijst Verstandelijke Beperking. Door dr. Noud Frielink (onderzoeker AWVB), prof. dr. Carlo Schuengel (hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. Petri Embregts (hoogleraar AWVB).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!