Zo zelfstandig mogelijk meedoen, ook in het verkeer. Zelf het zebrapad oversteken om flessen naar de glasbak te brengen. Veilig op de fiets naar het werk. Of met de trein naar de familie. 'Mee op weg' ondersteunde het afgelopen jaar 50 mensen met een (verstandelijke) beperking die wilden leren om zich zo zelfstandig mogelijk te verplaatsen. Het project van Mee Oost-Gelderland, Estinea en De Lichtenvoorde is nu succesvol afgerond; de betrokken organisaties blijven aandacht besteden aan deze vorm van meedoen in de samenleving.
Hoofddoel van het project was: minimaal 50 mensen uit de Achterhoek zelfstandig hun reisplan te laten uitvoeren en ook op andere vlakken belangrijke resultaten te boeken:
Vrijheid
Met deelnemers uit de hele Achterhoek zijn alle doelen ruimschoots bereikt. 79% heeft zijn of haar reisdoelen bereikt. Ook zegt 70% minder afhankelijk te zijn van het aangepast vervoer. Marleen Kreeftenberg, cliënte van Estinea (op de foto): "Ik kan nu zelf met de bus. Mijn maatje heeft mij geholpen met het leren reizen. Ik luister tijdens het reizen nu naar muziek. Daar word ik rustig van. Ik vind het supergaaf om zelfstandig met de bus naar het werk te gaan!"
Zelfverzekerd
Dianne Grotenhuis was het maatje van drie cliënten die meededen aan het project. Ze vertelt: "Met Corrie heb ik geoefend om weer alleen vanuit huis naar de Hema en de bank te wandelen nadat ze was verhuisd. Aan de hand van het reisplan zijn we gaan oefenen. Corrie werd steeds zelfverzekerder. Het geeft haar veel vrijheid: ze komt meer onder de mensen en beweegt meer. Fijn om daar als vrijwilliger een bijdrage aan te leveren."
Maatjes
Het project is daarmee duidelijk een maatjesproject. Mensen met een beperking maken een plan voor een route die zij zelfstandig willen leren afleggen en oefenen die met een maatje, net zolang tot zij het alleen kunnen. Een maatje kan een bekende zijn van de cliënt, maar ook een vrijwilliger. In het project hebben maar liefst 26 vrijwilligers één of meerdere deelnemers begeleid.
Eigen regie
Het project is erg succesvol geweest en de aanmeldingen blijven nog altijd binnenstromen. "Het project werkt echt. Reizen, zelfstandig deelnemen aan het verkeer, het heeft allemaal te maken eigen regie en met meedoen in de samenleving en deze samen sterker maken," aldus Tineke Roelofsen, regiomanager bij Estinea. "Wij gaan hier dan ook zeker mee door. Door bijvoorbeeld met Arriva, ook een van de betrokken partijen uit het project, een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten. Zo organiseren zij bijvoorbeeld een workshop over de Ov-chipkaart."