Volgens nieuw onderzoek is er verband tussen eenzaamheid en ondoelmatige immuun-reacties in het lichaam. Met andere woorden: eenzaamheid maakt mensen ziek. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die vaak alleen zijn en die dus weinig contact hebben met anderen, vaker dan gemiddeld een actief herpes virus bij zich dragen en door acute stress veroorzaakte ontstekingseiwitten.
De eiwitten wijzen op chronische ontstekingen die verband houden met ziektes als hart- en vaataandoeningen, diabetes-2, artritis en Alzheimer. Ook kunnen ze wijzen op lichamelijke aftakeling en functionele stoornissen als gevolg van veroudering.
Bekend was al dat chronische stress een latent herpes virus kan activeren.
Lisa Jaremka, die het onderzoeksproject aan de Ohio State University leidt, zei: "Uit voorgaande onderzoeken is al duidelijk geworden dat gebrek aan goede sociale contacten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ons onderzoek helpt ons beter begrijpen hoe eenzaamheid de gezondheid kan aantasten. Nu we er meer van weten kunnen we misschien iets aan doen."
Sociaal netwerk
De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder twee groepen mensen: een gezonde groep volwassenen van middelbare leeftijd met overgewicht, en een groep overlevers van borstkanker. De wetenschappers onderzochten het bloed van de proefpersonen op signalen van ontstekingen en daarnaast onderzochten zij de mate waarin de proefpersonen contact hadden met anderen. Eenzame mensen hadden dramatisch veel meer antilichamen in hun bloed dan mensen met een goed sociaal netwerk.
Stress
Jaremka: "Eenzaamheid is al op veel manieren aangewezen als oorzaak van stress. Eenzame mensen bevinden zich in een sociaal pijnlijke situatie, en vaak voor lange tijd. We hebben nu aangetoond dat eenzame mensen ook veel meer ontstekingen hebben. De andere kant van de medaille is dat we nu weten dat mensen met gezonde sociale contacten veel meer positieve ervaringen hebben, waardoor ze minder stress hebben, en minder ziek zijn."
Lees meer op www.sciencedaily.com.