Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zijn begeleiders vastgeroest?

6 november 2013 Door de redactie Geen reacties

De komende jaren worden spannend voor de gehandicaptenzorg. Zo valt dagbesteding met ingang van 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dat zal effect hebben op hoe dagactiviteiten worden georganiseerd en uitgevoerd. Cliënten moeten maar afwachten hoe hun gemeente het oppakt. Column Gijsbert Boggia in de nieuwe KlikIllustratie Josje van Koppen

Onlangs heb ik weer eens een ochtendje mogen meekijken bij vijf dagbestedingsgroepen en het trof mij opnieuw hoe enorm betrokken begeleiders hun werk doen. Ik word er treurig van als ik bedenk dat de regering de verantwoordelijkheid voor jullie prachtige, zinvolle werk bij de gemeenten wil neerleggen.

Arbeidsmobiel
De veranderingen hebben ook voor jullie grote gevolgen. Zo moet je straks zo 'arbeidsmobiel' mogelijk zijn. Kun je soepel van de ene werkplek naar de andere schuiven.

Maar in de gehandicaptenzorg weet iedereen dat cliënten, familie en de instellingen veel meer hebben aan medewerkers die zorgen voor continuïteit. Bekende en vertrouwde gezichten maken het leven veilig voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kost nu eenmaal tijd om goed te 'verstaan' wat een cliënt wil. Begeleiders doen daar soms jaren over. Het resultaat is dat diens leven enorm verbetert. Ook voor een begeleider is daarom de continuïteit in het werk waardevol. Het vakmanschap en de relatie met de cliënt verdiepen zich er enorm door.

Boos
Je begrijpt dat ik oprecht boos word als ik lees of hoor dat medewerkers in de gehandicaptenzorg 'vastgeroest' zouden zijn, dat ze te weinig in staat of bereid zijn tot mobiliteit. De kansen op de arbeidsmarkt zouden vooral aan de medewerker zélf liggen. Wie zich 'afwachtend' opstelt heeft weinig kansen, de 'pro-actieve medewerker' heeft er veel.

Ik vind het een irritante versimpeling van de werkelijkheid. Jarenlang kwam het iedereen goed uit dat begeleiders lang op hun werkplek bleven. Sommigen werken tientallen jaren met dezelfde groep cliënten. Dan mag je toch niet verwachten dat ze van het ene moment op het andere de knop omzetten en alles verwerpen wat ze altijd waardevol hebben gevonden?

Kwaliteiten
Juist in zulke moeilijke tijden moeten werkgevers investeren in hun mensen en met hen in gesprek gaan: wat boeit jou, hoe zou je jouw kwaliteiten kunnen inzetten bij deze veranderingen? Hoe kunnen wij jou helpen om je werk op een andere manier te doen, of een ander functie te vervullen? Extra scholing is meestal noodzakelijk. Ik maak me er in ieder geval hard voor dat er eerlijke, uitvoerbare afspraken worden gemaakt, zodat de medewerkers alle steun krijgen om ook in deze moeilijke tijd hun kwaliteiten in te zetten.

Nieuwe column van Gijsbert Boggia, aandachts-functionaris gehandicaptenzorg bij Abvakabo Fnv. Staat in Klik editie 8 van 2013. Verschijnt 8 november.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!