Festival 5D, het zintuigenfestival voor mensen met en zonder beperking in Amsterdam, vindt dit jaar niet plaats. Maar de organisatie achter 5D heeft in plaats daarvan meerdere activiteiten ontwikkeld om de gedachte van een inclusieve samenleving op een culturele manier te verspreiden.
Op de nieuwe website www.wijzijn5d.nl van de 'toegankelijke theater'-makers beschrijven ze de activiteiten die inmiddels gepland zijn; zoals installaties, voorstellingen (die spelen in theaters en op festivals als Oerol en de Parade), workshops, en elke laatste vrijdagmiddag van de maand een inclusieve borrel in Amsterdam. Ook geeft de organisatie advies over het toegankelijk maken van (theater)festivals.
"5D wil laten zien dat het mogelijk is komische, artistieke of confronterende voorstellingen te maken waarin mensen met en zonder handicap spelen. We willen mensen bij elkaar brengen en ze samen laten genieten van kunst en cultuur. Voor iedereen met of zonder beperking is er wel iets leuks te doen bij 5D", aldus de organisatoren van 5D.
Boventiteling
In hun theatervoorstellingen wordt onder meer gebruikgemaakt van de nieuwste technieken, Creative Access genaamd. Dat is het op artistieke wijze inzetten van toegankelijkheidsmiddelen als boventiteling voice-over, gebarentaal en ondersteunende film beelden. In het buitenland wordt al veel meer gebruik gemaakt van dergelijke middelen. Niet alleen om de voorstelling toegankelijker te maken voor iedereen, maar ook om het artistieke niveau te verhogen.
Momenteel loopt ook de crowdfunding voor het bijzondere theaterproject 'If spasms could speak' (foto). 5D-directeur Beer Boneschansker vertelt in een introductiefilm waarom deze voorstelling, die is gemaakt door iemand met een handicap, ook in Nederland vertoond moet worden: "We hebben in Nederland weinig ervaring met dit soort theater, en dit kan een voorbeeld zijn."
Lees meer op de website www.wijzijn5d.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/wijzijn5d