Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zintuiglijke reacties bij autistische peuters

21 augustus 2009 Door de redactie Geen reacties
Behandelaars zouden voor elke peuter met autisme een zintuiglijk profiel moeten maken, zodat duidelijk wordt op welke zintuiglijke prikkels het kind extreem sterk of afwijkend reageert. “Het meest belangrijke is dat familie en begeleiders van deze peuters weten dat ze al heel jong zintuiglijke problemen ondervinden. Dan kunnen ze beter reageren op de heftige reacties.  Ik ken een ouder die een T-shirt met een bepaald patroon niet meer draagt vanwege de overprikkeling van zijn kind.” Petra Vlamings promoveerde in Maastricht op de problemen die mensen met autisme ervaren bij het verwerken van zintuiglijke prikkels. Zij onderzocht of peuters daar ook al last van hebben, omdat het jonge brein nog goed in staat is om te leren. Ze onderzocht een groep 3- en 4-jarige peuters die deel uitmaken van een vroegdiagnose-project. Kinderen jonger dan acht mogen niet in scanners voor onderzoeksdoeleinden, dus Vlamings onderzocht hen met EEG-apparatuur. Ook werden de kinderen geobserveerd, en hun ouders ondervraagd.

De kinderen kregen plaatjes van streepjespatronen te zien, gedetailleerd en grof. Via de EEG-sensoren zag Vlamings hun reacties. Het brein van kinderen met autisme reageerde veel heftiger dan dat van normale kinderen op de patronen. Die sterke reactie op details zag Vlamings ook als de kinderen plaatjes van emoties bekeken. Bij plaatjes van bange of neutrale gezichten reageerden kinderen met autisme vooral op de details, in plaats van op de globale contouren zoals kinderen uit de controlegroep. “Bovendien werden die details trager verwerkt”, zegt Vlamings. “De visuele hersenen van deze kinderen verwerken emoties dus trager. Het is voor behandelaren belangrijk daar ook rekening mee te houden, meer dan ze op dit moment doen.” Vlamings wil in een volgend onderzoek achterhalen waar die extreme reacties vandaan komen. De weg van de ogen tot de visuele hersenen is lang en onderweg kan van alles mis gaan.

Seeing emotion; studies on the processing of facial expressions in normal development and young children with autism. Proefschrift van Petra Vlamings. Zij werkt bij bij de faculteit Psychologie en neurowetenschap van de universiteit van Maastricht, afdeling ontwikkelingspsychologie. Telefoon 043-3884537, e-mail p.vlamings@maastrichtuniversity.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!