Niet overal in Nederland is de zorg voor zorgmijders met ernstige psychiatrische aandoeningen goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz). Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen die niet in een zorginstelling verblijven, vormen een kwetsbare groep. Zij kampen vaak met problemen op verschillende gebieden: wonen, werken, gezondheid, inkomen of relaties.
Sommigen mijden de hulpverlening. Juist voor deze zorgmijders met ernstige psychiatrische aandoeningen is het essentieel dat de hulpverlening is geïntegreerd in de keten van maatschappelijke zorg. Hiervoor is intensieve samenwerking nodig tussen alle betrokken zorgverleners, maatschappelijke organisaties, zorgverzekeraars en gemeenten.
Onder de indruk
Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat centrumgemeenten, Ggz-instellingen en Ggd'en zich gezamenlijk inzetten voor deze kwetsbare groep. In veel regio's zijn er samenwerkingsafspraken over het bereiken en begeleiden van deze groep. De inspectie is onder de indruk van de snelheid waarmee de Ggz regionale, ambulante teams vormt die integrale zorg bieden aan mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, in hun eigen omgeving.
Verbeteringen
Er zijn echter ook verbeteringen nodig. Nog niet in elke regio zijn er voldoende van dergelijke teams. Ook ontbreken in sommige regio's afspraken over bijvoorbeeld tijdige signalering en zorgverlening aan zorgmijders met ernstige psychiatrische aandoeningen. De inspectie zal deze regio's in de eerste helft van dit jaar opnieuw bezoeken om de stand van zaken te toetsen. Lees meer op de site van de Inspectie.