Mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders zijn positief over het effect van honden in de zorg. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een zorghondenproject van Kngf Geleidehonden en Philadelphia Zorg. Reden voor Philadelphia Zorg om de proef uit te breiden.
Kngf Geleidehonden heeft onlangs het onderzoek afgerond naar de positieve effecten van de inzet van een zorghond voor mensen met een verstandelijke beperking bij drie zorglocaties van Philadelphia. Deze vorm van therapie valt onder Animal Assisted Therapy (AAT). Hierbij helpt een dier – in dit geval een hond – tijdens opeenvolgende therapiesessies bij het aanleren van bepaalde vaardigheden.
Verbeterde sfeer
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de sociale redzaamheid en sociale vaardigheden positief worden beïnvloed door de inzet van zorghonden. De resultaten bij de communicatieve vaardigheden waren iets minder zichtbaar. Deze bevindingen werden bevestigd in de video-analyse, de interviews en de cliënt-enquêtes. Daarnaast gaven de begeleiders aan dat de interactie tussen cliënten onderling en tussen cliënten en begeleiders is verbeterd. De sfeer binnen de groep is beter geworden.
Philadelphia vindt de resultaten dusdanig positief dat zij het AAT-programma voor hun cliënten in het aanbod van trainingen wil opnemen. Het vervolg van de pilot start eind dit jaar en wordt dan aangeboden op een nieuwe zorglocatie van Philadelphia. Het doel is om de processen goed te beschrijven, zodat methodiek en training vervolgens eenduidig kunnen worden uitgerold binnen Philadelphia.
Het zorghondenproject is een samenwerking tussen het kennis- en innovatiecentrum KNGF Campus, landelijke zorgorganisatie Philadelphia en studenten van de Open Universiteit en de Hogeschool Utrecht.