Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgkantoren willen mensen met complexe zorgvraag aan passende zorg helpen

6 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

Er zijn nog altijd veel mensen met een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg, waarvoor geen passende zorg te vinden is. Zorgkantoren hebben nu plannen gemaakt om deze groep aan passende zorg te helpen.

De zorgkantoren komen in actie naar aanleiding van de Nieuwsuur-uitzending in maart, waarin Mee-directeur Mirjam Sterk aandacht vroeg voor het probleem van deze ‘moeilijk plaatsbaren.’ Naar schatting gaat het om zo’n 500 personen met een complexe zorgvraag. In de uitzending van Nieuwsuur was ook het verhaal te zien van Siebe (op de foto) met downsyndroom, autisme en een ernstig verstandelijke handicap, waarvoor passende hulp uitbleef.

De Nza heeft vervolgens bij de zorgkantoren geïnformeerd waarom deze wachtenden op de lijst bij Mee staan. Toen bleek dat bij sommige zorgkantoren deze wachtenden niet eens in beeld waren. Blijkbaar hanteren Mee en de zorgkantoren niet dezelfde definitie van ‘passende zorg’.


Weinig plek en personeel
Het zorgkantoor heeft zorgplicht en moet samen met cliënten, ondersteund door Mee, passende oplossingen vinden. Probleem is niet alleen dat van sommige mensen niet bekend is dat ze een complexe zorgvraag hebben, maar ook dat er een tekort aan personeel in de gehandicaptenzorg is en dat er te weinig plaatsen zijn waar mensen met een complexe zorgvraag terecht kunnen.

Het ministerie van Vws vindt het hoog tijd voor actie en is een landelijk traject gestart om oplossingen te vinden. Hiervoor werkt het samen met onder meer de Nederlandse zorgautoriteit, Mee, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Zorgbelang, Ieder(in) en Zorgverzekeraars Nederland.  |

Lees ook:
Nieuwsuur: ‘Mensen met complexe zorgvraag kunnen nergens terecht’

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!