Zorgleerlingen in reguliere klassen zijn niet nadelig voor de schoolprestaties van hun klasgenoten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Nienke Ruijs aan de universiteit van Amsterdam (UvA).Vaak wordt gedacht dat de extra aandacht voor zorgleerlingen ten koste gaat van de andere leerlingen. Ook zouden kinderen met gedragsproblemen hun klasgenoten afleiden. Dat blijkt niet het geval. Nienke Ruijs onderzocht of de aanwezigheid van zorgleerlingen invloed heeft op de prestaties van hun klasgenoten. Daarbij keek ze in het bijzonder naar zorgleerlingen met Leerlinggebonden financiering, oftewel een 'rugzakje'.
"De resultaten wijzen erop dat zorgleerlingen met een rugzak geen negatieve of positieve invloed hadden op de schoolprestaties van hun klasgenoten, ongeacht het type problematiek van de zorgleerling," licht Ruijs toe. "Ik vond dit zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs."
Passend Onderwijs
Het rugzak-beleid is inmiddels afgeschaft en vervangen door het stelsel Passend onderwijs. Ruijs: "Je kan op basis van dit onderzoek niet concluderen dat het goed is om meer zorgleerlingen in reguliere klassen te onderwijzen. We weten niet wat er dan gebeurt. Wel kan ik zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat zorgleerlingen een negatief effect hebben op de schoolprestaties van hun klasgenoten op scholen die op de oude voet doorgaan."
Ruijs analyseerde de gegevens van 462.227 basisschoolleerlingen en 518.985 middelbare scholieren.
Lees meer op www.uva.nl