Werknemers in de zorg worden met de dag ongeruster over hun eigen gezondheid en veiligheid nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt. In een poll van FNV Zorg & Welzijn, onder ruim 5.600 zorgwerkers, geeft nog maar 30% aan zich veilig te voelen op de werkvloer. Uit een meldpunt van NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, blijkt dat de beschermende middelen voor zorgprofessionals nog altijd niet op orde zijn.
Op veel plekken dreigt een tekort van beschermende middelen of is zelfs niets meer voorhanden. Hierdoor komt de veiligheid van zorgmedewerkers volgens de vakbond NU ‘91 onnodig in het geding.
Afgelopen maandag werd een meldpunt gestart door NU’91. Bij het serviceloket van de beroepsorganisatie kwamen steeds meer meldingen binnen dat de beschermende middelen niet op orde zijn.
Onderdeel van het meldpunt was een enquête met als doel de problemen nog beter in kaart te brengen. Deze werd 6500 keer ingevuld. In 92% van de gevallen blijkt dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog altijd niet op orde is. Terwijl vorige week in een motie, die Kamerbreed is aangenomen, werd beloofd dat deze week de beschermende middelen voor alle zorgprofessionals op orde moet zijn.
Onveilig gevoel
De voornaamste tekorten spelen op het gebied van mondmaskers, gevolgd door schorten en spatbrillen. Ook het tekort aan desinfectie begint steeds verder op te lopen.
Ook uit een peiling van vakbond FNV blijkt dat het nog steeds verre van op orde is. In de peiling onder ruim 5.600 zorgwerkers, geeft nog maar 30% aan zich veilig te voelen op de werkvloer. In de gehandicaptenzorg ligt dit percentage zelfs onder de 20%.
De drie meest genoemde redenen zijn
In de gehandicaptenzorg zegt minder dan 40% dat de werkgever voldoende maatregelen neemt.
Beschermingsmateriaal
Dat de voorraad aan persoonlijk beschermingsmateriaal steeds meer opraakt, blijkt ook uit de antwoorden van de poll. Maar liefst 75% van de respondenten uit de gehandicaptenzorg geeft aan dat er onvoldoende materiaal beschikbaar is.
Zelfgemaakte mondmaskers
Naast de tekorten, blijkt uit de enquête ook dat in de helft van de gevallen wordt gewerkt met middelen met een onjuiste certificering. Dit zorgt voor een schijnveiligheid bij de beroepsgroep. Daarnaast wordt er gezocht naar alternatieven die allesbehalve veilig zijn. Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol.
Bovendien worden protocollen, met name in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg, aangepast op basis van beschikbaarheid. Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter.
Testen
Tenslotte roepen zorgmedewerkers vooral op dat er veel meer getest moet worden. Zeker op plekken waar geen beschermingsmateriaal aanwezig is.
Tijd voor actie
Stella Salden, voorzitter van NU’91, noemt de kwestie zorgelijk en schrikbarend. “Deze beroepsgroep wordt iedere dag geconfronteerd met het coronavirus. Hun veiligheid komt in het geding doordat zij zich hier niet goed tegen kunnen beschermen. Veel zorgprofessionals maken zich zorgen om hun eigen veiligheid, maar ook om die van hun patiënten en hun gezin. Zodra zij deze angsten uitspreken naar hun werkgevers, worden ze bovendien hierin niet altijd serieus genomen.”
NU’91 vindt dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werkgevers en de politiek nu echt actie moet gaan ondernemen. Stella Salden: “We hebben onze mensen in de zorg op dit moment keihard nodig. Als we nu niks doen, gaan er straks nog meer mensen uitvallen. Niet alleen omdat ze ziek worden, maar ook omdat de mentale druk te groot wordt. We roepen VWS, werkgevers en de politiek nogmaals op om dit de hoogste prioriteit te geven. Het is hun plicht om ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals in de frontlinie worden voorzien van voldoende beschermende middelen.”
Verschillen
Een ander punt waar vakbond FNV verandering in wil zien is dat werkgevers verschillend omgaan met de richtlijnen van het RIVM en hun eigen maatregelen opstellen, aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Zo roept de ene zorgorganisatie personeel met een beetje verhoging of verkoudheid op om vooral door te werken en is dat voor de andere organisatie reden genoeg om thuis te blijven. Wij willen in overleg met de werkgeverskoepels landelijke richtlijnen per branche afspreken.”
Vakbond FNV ontvangt veel vragen van medewerkers in de zorg. Speciaal voor hen is er een vraag-antwoordpagina gemaakt. |