De werkdruk in de zorg is vaak zo hoog dat veel medewerkers zich afvragen of zij het werk op termijn wel kunnen volhouden. Dat is de uitkomst van een enquête onder zorgmedewerkers (zorgbarometer), die vakbond Abvakabo fnv vier keer per jaar uitvoert. Zes op de tien medewerkers in de zorg maken zich zorgen of zij hun werk als zij ouder worden nog wel kunnen volhouden. 28 procent denkt zelfs dat doorwerken in de zorg op termijn bijna niet mogelijk is, omdat het fysiek of mentaal te zwaar is.
Zorgmedewerkers vinden hun werk vooral mentaal zwaar, aldus 37 procent van de ondervraagden (44 procent van de mannen tegenover 35 procent van de vrouwen). Dat komt vooral door de hoge werkdruk. Ook het emotionele contact met cliënten of patiënten wordt hier genoemd, met name door de medewerkers in de sector die jonger zijn dan 35 jaar. Verder legt ook de onzekerheid over het baanbehoud een zware druk op zorgwerkers.
Tillen
Vooral in de ggz (geestelijke gezondheidszorg) en de vvt (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg) vindt men het werk mentaal zwaar. Ruim een kwart (27 procent) van de ondervraagden vindt het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar. Dat komt onder meer door werkzaamheden waarbij getild moet worden en het werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten. Uit eerder onderzoek naar nachtdienst is al gebleken dat dit zo is.
Levensfasebudget
Inzet van het levensfasebudget kan het aantrekkelijker maken om langer door te werken. Uit de Zorgbarometer blijkt dat medewerkers hier maar weinig van gebruikmaken. De vakbond heeft met werkgevers in de zorg afspraken in de cao's gemaakt over het levensfasebudget. Hierdoor hebben werknemers elk jaar recht op een aantal uren dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. Het levensfasebudget moet het beter mogelijk maken dat mensen op een gezonde manier langer kunnen doorwerken.
De meeste medewerkers in de zorg zijn bekend met het levensfasebudget (68 procent). Toch zet maar een kwart van deze groep de extra vrije uren jaarlijks om in een paar extra vrije dagen. 15 procent spaart de uren op om deze later in één keer in te zetten. Abvakabo FNV merkt dat medewerkers het vaak ingewikkeld vinden om goede afspraken te maken over de regeling.
Zorgbarometer
De Abvakabo fnv Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van 1.500 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.