Twee van de drie mensen die in de zorg werken, zeggen dat ze geen of onvoldoende kennis hebben om het hoofd te bieden aan de stelselwijzigingen die 1 januari zijn ingegaan. Om hen daarbij te helpen heeft het Kennisplein Zorg voor beter een nieuw thema gelanceerd: Vernieuwend zorgen, waarin in eenvoudige taal wordt uitgelegd hoe de hervormingen eruitzien, en wat ze betekenen voor mensen die werken in de zorg.
De hervormingen zijn volgens het kabinet nodig om de zorg betaalbaar te houden, nu en in de toekomst. De bedoeling is dat zorgverleners meer aandacht besteden aan wat mensen en hun omgeving zelf kunnen en willen. Dat vraagt om een andere zorghouding, waarbij de eigen regie en zelfredzaamheid van de cliënt voorop staan.
Bijscholing
Zorgverleners moeten minder 'voor de cliënt denken', en meer de zelfredzaamheid stimuleren. De familie en het netwerk krijgen een grotere rol in de zorg. Op het Kennisplein Zorg voor beter is een boek te downloaden, waarin wordt beschreven wat van zorgmedewerkers wordt verwacht in de nieuwe situatie, en welke bijscholing ze daarvoor nodig hebben.
Doorpakken
Jeroen Schumacher van het Kennisplein: "De hervorming van de langdurige zorg geeft onzekerheid, maar als we het goed doen, pakken we nu eindelijk door. We hebben voorjaar 2014 gesproken met 200 medewerkers in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Toen werd glashelder: medewerkers zijn al jaren toe aan een omslag."
Meer doen met minder
Op basis van deze gesprekken met zorgprofessionals zijn zes verbeteropgaven opgesteld:
Video's
Schumacher: "De hervormingen van de langdurige zorg dwingen ons om definitief tot vernieuwing en verbetering te komen. Met Vernieuwend zorgen willen we ondersteunen, inspireren en leren." Op Zorg voor Beter zijn video's en andere materialen te vinden om concreet hiermee aan de slag te gaan.
Lees meer op het Kennisplein Zorg voor beter