De gehandicaptenzorg staat – net als andere zorgsectoren – voor grote uitdagingen. Er is een tekort aan zorgpersoneel, er zijn te weinig artsen verstandelijk gehandicapten en steeds meer cliënten hebben te maken met bijkomende problematiek zoals verslaving of psychiatrische aandoeningen. Zeker als je een kleine zorgaanbieder bent, kan het dan fijn zijn om te kunnen sparren met andere zorgaanbieders en zo kennis te delen. En dat gebeurt steeds vaker, zoals recent in Limburg en West-Brabant.
In Limburg gaan acht regionale gehandicaptenzorgorganisaties nauw samenwerken en kennis delen met elkaar onder de naam Samenkr8. In deze krachtenbundeling zitten de aanbieders Pergamijn, Daelzicht, Dichterbij, Koraal, PSW, Radar, SGL en WonenPlus.
De website voor Samenkr8 is onlangs live gegaan. Daarop wordt uitgelegd waarom die samenwerking van belang is voor het toekomstbestendig houden van de zorg.
Verslaving en verstandelijke beperking
In West-Brabant West zijn ze al een stap verder. Daar zochten organisaties in de verslavingszorg, gehandicaptenzorg en ggz toenadering tot elkaar, namelijk Amarant, SDW, Prisma, GGZ WNB, Novadic-Kentron, Lievegoed, Novafarm-Grip en Het Adriano Huis. Dit samenwerkingsverband wil cliënten met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblemen dicht bij huis zo snel mogelijk de juiste begeleiding en behandeling geven. Hiervoor werken ze al twee jaar samen en nu gaat de volgende fase in.
In de eerste fase werd een sociale kaart opgesteld, waarin alle aanbieders in de regio West-Brabant West zijn opgenomen. Die kaart wordt stelselmatig bijgehouden. In de nieuwe fase start een expertiseteam dat vroegtijdig begeleiding biedt op de plek waar een cliënt verblijft. Zo kan men grotere probemen voorkomen. In een volgend traject wil men een intersectoraal FACT-team oprichten, dat hulp biedt bij de mensen thuis.
Het doel is uiteindelijk om deze aanpak over heel West-Brabant uit te rollen. |