Begin 2024 start een driejarig onderzoeksproject dat in kaart brengt waarom (toekomstige) zorgprofessionals kiezen voor het werken met mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking en wat ervoor nodig is om deze medewerkers te behouden. Momenteel is er een groot tekort aan gespecialiseerde zorgprofessionals voor deze doelgroep. Dat is zorgelijk, omdat deze groep sterk afhankelijk is van hun begeleiders.
Het onderzoek draagt de naam ‘Boeien en binden’ en is onderdeel van de Academische Werkplaats EMB. Volgens hoogleraar orthopedagogiek Annette van der Putten, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het tekort aan deze gespecialiseerde krachten niet alleen te wijten aan een kleine instroom, maar ook een hoog personeelsverloop speelt een rol. Er ontstaat zo een beeld van een minder aantrekkelijke sector om in te werken. De kwaliteit van bestaan van mensen met een (Z)EVMB komt zo onder druk te staan.
Hoe kan die vicieuze cirkel doorbroken worden? Om dit te gaan onderzoeken ontving Van der Putten recent een subsidie van 250.000 euro van ZonMw. Zij doet dit project samen met collega’s van de RuG, de Hanzehogeschool, Erasmus Universiteit en verschillende partners uit de praktijk.
Een belangrijk onderdeel van de studie wordt de ontwikkeling van een app, waarmee zorgaanbieders de professionele betrokkenheid binnen hun organisatie kunnen peilen. De app helpt ook bij het inzetten van verschillende strategieën om personeel te behouden en kan meten hoe succesvol dat is. Zo hopen de onderzoekers bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Daarvan zijn er in Nederland ongeveer 10.000. |