Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgvuldige beeldvorming nodig bij voorschrijven psychofarmaca

8 december 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Voordat je een cliënt psychofarmaca (medicatie voor psychische aandoeningen) voorschrijft, moet je kijken naar de oorzaak van gedrag. Dat is de insteek van een nieuwe serie richtlijnen van de Nederlandse vereniging van artsen voor verstandelijk gehandicapten (Nvavg).

In 2016 is niet alleen de richtlijn Voorschrijven van psychofarmaca herzien, ook werkt de vereniging aan een totale verbetering van de diagnostiek en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen in vier nieuwe richtlijnen.

Het accent moet volgens de Nvavg komen te liggen op het traject vóór behandeling met psychofarmaca en andere symptoombestrijdende interventies:

  • brede beeldvorming van de persoon en zijn context,
  • zorgvuldige diagnostiek en behandeling van eventuele onderliggende lichamelijke, psychische of psychische problematiek,
  • gedragsdeskundige behandeling en begeleiding van de cliënt en zijn direct betrokkenen,
  • ondersteuning van de communicatie,
  • vermijden van omgevingsfactoren die gedragsontregeling en crisissituaties uitlokken.


Wel wijst de vereniging er op dat sommige cliënten nu eenmaal baat blijven houden bij antipsychotische medicijnen, wat mogelijk ook een reden is dat het in de helft van de gevallen niet lukt om medicatie af te bouwen.

Zie www.nvavg.nl onder ‘Richtlijnen’ voor het projectvoorstel Multidisciplinaire richtlijnen probleemgedrag en gedragsstoornissen bij volwassenen met een verstandelijke beperking: een traject naar alternatieven voor psychofarmaca.


Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!